Úspěch na republikové dějepisné soutěži studentů gymnázií v Chebu

26. 11. 2013 | Mgr. Jana Suková, Matouš Čížek (08)

ffwit91nb9_____zbbvteyi9l-chebbb

Stejně jako předchozí roky se naši studenti po dlouhodobé přípravě vydali na cestu do Chebu, kde se každoročně touto dobou koná dějepisná soutěž gymnázií. Tato akce pořádaná chebským gymnáziem je známá nejen svou vysokou náročností, silnou konkurencí, tento rok zastoupenou dvaasedmdesáti českými a třemi slovenskými gymnázii, ale i bohatou odměnou pro všechny zúčastněné i úspěšné.

Jedná se o soutěž tříčlenných týmů, které písemnou formou zodpovídají otázky ze zadaného období. Pro letošní XXII. ročník bylo vymezeno roky 1848 - 1918 – „Od revoluce 1848 ke vzniku Československa“. Náš tým ve složení Anna Horáčková (O8), Marie Adensamová (O6) a Matouš Čížek (O8) v doprovodu a za podpory paní profesorky Mgr. Jany Sukové dorazil den před zahájením, tedy 20. listopadu, a byl následně pořadateli ubytován v hotelu ve Františkových Lázních. Poslední večer v hotelu před soutěží náš tým využil k závěrečnému opakování a hledání nejrůznějších detailů, které by případně mohly být v soutěži proměněny v potřebné body.

V den soutěže, 21. listopadu, jsme byli všichni převezeni na každoroční místo konání. Po úvodních proslovech mnoha významných politických a akademických osobností, které soutěž podporují, započalo samotné testování. První kolo nám sedlo nejlépe. Byli jsme na průběžném 1. místě. Po skončení všech čtyř náročných kol jsme všichni s velikým napětím sledovali vyhlašování výsledků našeho dlouhodobého snažení. S potěšením jsme nakonec zjistili, že naší mnohaměsíční prací nabyté vědomosti stačily na skvělé 4. místo v této renomované soutěži.

                                                                                           Matouš Čížek (08)

Reportáž ČT1 z dějepisné soutěže:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/251545-dejepisne-kapacity-ceskych-gymnazii-se-utkaly-v-chebu/