Osobní setkání našich studentů s eurokomisařkou Neelie Kroes

13. 4. 2014 | Mgr. Martina Voříšková, Anna Voříšková

0u8pgf4881_____h9afxz88xz-10c3225

Jak jsme vás již informovali, studenti našeho gymnázia Šimon Polan a Jakub Englický (oba ze sexty), tvůrci tohoto webu, dosáhli nedávno s našimi stránkami skvělého úspěchu v soutěži Junior Erb. A protože nad touto kategorií soutěže Junior Internet převzal záštitu samotný Senát České republiky, byli kluci pozváni na velice zajímavou akci, která se uskutečnila začátkem dubna v Hradci Králové.

Jednalo se o sedmnáctý ročník konference ISSS/V4DIS – jedné z největších akcí zaměřených na informatizaci a reformu veřejné správy v celém regionu střední a východní Evropy. Součástí této renomované akce je také setkání zástupců veřejné správy zemí Visegrádského regionu. Oficiální záštitu 17. ročníku konference ISSS poskytli předseda Vlády České republiky Bohuslav Sobotka, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a Asociace krajů ČR. Visegrádskou konferenci V4DIS tradičně zaštítil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Spolu s Kubou a Šimonem cestovala do Hradce Králové také Anna Voříšková ze septimy, která má se soutěží Junior Internet zkušenost již z minulosti. Cesty až do Hradce Králové rozhodně naši studenti nelitovali. Nejen, že tak chlapci získali možnost představit svůj projekt významným osobnostem, ale konference dala trojici našich studentů příležitost seznámit se i s mnoha dalšími zajímavými projekty na poli digitálních technologií. Například se na vlastní oči podívat, jak funguje komunikace nevidomého člověka s počítačem.  

Za největší zážitek z celé akce je třeba považovat osobní setkání s hlavním hostem konference paní Neelie Kroes, místopředsedkyní Evropské komise a komisařkou pro digitální agendu původem z Holandska. Velice zajímavé a přínosné debaty probíhající samozřejmě v angličtině se zúčastnila také Karla Wursterová, ředitelka Visegrádského fondu.

Domů pak Kuba se Šimonem neodjížděli s prázdnýma rukama. Kromě věcné ceny dostali i pamětní listy, a to rovnou z rukou dvou významných osobností! Od místopředsedy senátu parlamentu ČR, Přemysla Sobotky a také od samotné Neelie Kroes. Možná ještě větší hodnotu pak mají nově získané zkušenosti, navázané kontakty a přísliby zajímavé spolupráce.

Anna a Martina Voříškovi

Paní Neelie Kroes, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro digitální agendu spolu s Šimonem Polanem a Jakubem Englickým. (Foto Anna Voříšková)

Paní Neelie Kroes, místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro digitální agendu
spolu s Šimonem Polanem a Jakubem Englickým.

 


FOTOGALERIE

Konference ISSS