Studenti si přišli do školy pro ceny

9. 9. 2014 | Jana Elznicová

8bglw6o10d_____wcendi4_galerie-980

V ředitelně rakovnického Gymnázia Zikmunda Wintra se odehrála malá slavnost. Část týmu, který na jaře letošního roku tuto školu úspěšně reprezentoval v Německu, si převzala ceny.

Oč vlastně šlo? To připomněl profesor Kamil Březina: „Náš chemický tým ve složení Markéta Korcinová, Tereza Šváchová, Kateřina Seidlová, Eliška Lapková, Daniela Kafková, Anna Horáčková, Michaela Podestátová, Šárka Hejdová a Tung Anh Duong vyhrál první místo v náročné vědomostní soutěži. Ta se konala v největším technickém muzeu na světě – v Německém muzeu v bavorské metropoli Mnichově."

Klání se účastnilo šest škol z různých koutů České republiky. Z rukou Kamila Březiny si ceny převzala z důvodu časové zaneprázdněnosti jen část týmu. Pětice dostala učební pomůcku – dvě unikátní nástěnné periodické tabulky prvků, zhotovené na VŠCHT Praha, čtyři originální naučné chemické společenské hry a další drobnosti jako jsou hrnečky či deštník. „Periodické tabulky věnujeme škole potažmo studentům," shodla se pětice obdarovaných: Anna Horáčková, Markéta Korcinová, Šárka Hejdová, Michaela Podestátová a Duong Tung Anh. „V německém technickém muzeu se nám nejvíce líbila možnost vidět všechny ty věci na jednom místě. Letadly počínaje, hudebními nástroji konče," shodla se pětice, dnes už vysokoškoláků.

Slavnostního okamžiku se zúčastnily také ředitelka školy Zdeňka Voráčková a Jiřina Košuličová, které dětem také poblahopřály. „Studentům gratulujeme a děkujeme za vynikající reprezentaci školy. A protože se dostali na vysoké školy, všem jim přejeme hodně úspěchů také během jejich dalšího studia," zdůraznila Zdeňka Voráčková a dodala, že jsou na gymnáziu vždy vítáni: „Můžete se tady kdykoli zastavit. Rádi vám s čímkoli pomůžeme."
Dodejme, že Anna bude studovat VŠCHT – technologii potravin, Markéta jde na První lékařskou fakultu – všeobecné lékařství, Šárka na VŠCHT – potravinářskou fakultu – biotechnologii léčiv, Michaela na VŠCHT – chemii a analýzu potravin a Duong jde na Druhou lékařskou fakultu – všeobecné lékařství.


Článek napsala pro Rakovnický deník Jana Elznicová. Je na našem webu publikován se svolením autorky.
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/studenti-si-prisli-do-skoly-pro-ceny-20140908.html