Norimberk: Výlet plný zážitků

14. 10. 2014 | Ingrid Burdová, C3

z4dzkzncub_____9wf5tipmct-img-9057_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_

Ve středu 16. září jsme měli my, studenti vyššího gymnázia, možnost navštívit bavorské město Norimberk. Ráno těsně před odjezdem jsme už netrpělivě přešlapovali před gymnáziem a čekali na rozhodující povel, který nám dovolí zaujmout strategické pozice u okýnek autobusu. Šťastlivcům tak bylo dopřáno kochat se domácí krajinou před hraničním přechodem Rozvadov a německou za ním. Cesta to byla sice dlouhá, ale tím šťastnější jsme vystupovali v cíli – Norimberku.

První zastávkou bylo náměstí Hauptmarkt, kde jsme se na pár minut zastavili, abychom se pokochali skromnější verzí našeho orloje na kostele Panny Marie (Marienkirche). Překvapením pro nás byl příchod bývalé studentky našeho gymnázia, Kristýny Plačkové, která se rozhodla pro studium stomatologie na univerzitě v Erlangenu a v Norimberku během studia bydlí. Ta nás informovala o možnostech studia v Německu.

Z náměstí jsme stoupali na Rathausplatz, kde se nachází majestátní budova městské radnice. Jak jsme se dozvěděli od naší průvodkyně, profesorky Olgy Beulakkerové, skrývá se pod ní podzemní komplex vězeňských cel.

Dále jsme prošli kolem kostela sv. Sebalda a další strmou ulicí vzhůru až k soše Albrechta Dürera, známého malíře, na jehož poctu je pojmenována celá ulice.  Tato ulice, která je lemovaná nádhernými hrázděnými domy, nás dovedla až k hradbám obklopujícím historické centrum.

Od hradeb jsme udělali okruh spletitými uličkami  přes řeku  až na druhý konec města, kde jsme měli rozchod. Kdo se držel hesla, že i kultura musí procházet žaludkem, využil příležitost ochutnat vyhlášené norimberské klobásky nebo perníčky.  O poznání spokojenější jsme tak mohli pokračovat v cestě.

Závěrem našeho putování se stalo malé náměstíčko Handwerkerhof  s řemeslnými dílnami nabízejícími nejrůznější druhy ručně vyráběného zboží.

Jménem všech zúčastněných děkuji profesorskému doprovodu, O. Beulakkerové, K. Kozlerové a L. Karolové, za uvolněnou atmosféru, která z obyčejné exkurze udělala výlet plný zážitků.

Ingrid Burdová, C3


FOTOGALERIE
Norimberk