Naši studenti navštívili Střední průmyslovou školu Emila Kolbena

28. 10. 2014 | Šimon Povolný, O7

aar48pw73u_____ehdid5qy6z-1557560-186532021553769-1651419409-n

Dne 22. 10. vyrazila skupina studentů našeho gymnázia pod vedením Nicka Cusacka na exkurzi do Střední průmyslové školy Emila Kolbena Rakovník. Účelem exkurze bylo představení a bližší poznání 3D tiskáren. SPŠ momentálně vlastní 2 výrobky, jeden originální zakoupený a druhý, který studenti za pomoci učitelů sami sestavili.

Gymnazisté se rozdělili do dvou skupin. Jedné z nich se ujal pan učitel Kýna, který své skupině vyprávěl o tiskárně sestavené studenty, druhou skupinu si pak vzal na starost pan učitel Beneš, jenž studenty podrobněji seznámil s tiskárnou zakoupenou.

Pan Kýna nám vyprávěl hlavně o funkcích těchto tiskáren; například jak se pohybují hlavice, kolik motorů vlastně taková tiskárna potřebuje a z jakých materiálů je tiskárna schopná tisknout. Dále nám vyprávěl, jaké jsou výhody a nevýhody této ručně vyrobené tiskárny a spoustu dalších zajímavostí. Mě osobně velmi zaujal fakt, že jsou schopni na tiskárně tisknout veškeré plastové díly, ze kterých je vyrobená. Pokud se jim tedy něco rozbije, prostě si vytisknou potřebný dílek a bez problému jej vymění. Vyprávěl nám také, že stavba trvala skoro celý školní rok, a jak vlastně probíhala. Nakonec pomocí 3D tiskárny vytiskl píšťalku, kterou si vybraní jedinci mohli ponechat.

U pana Beneše jsme naopak mohli nakouknout „pod pokličku“ opravdové a profesionální 3D tiskárny. Předvedl nám i počítačový program, ve kterém se veškeré projekty k tisku připravují. Bohužel v době naší návštěvy tiskl zhruba dvacetihodinový projekt, a tak jsme si žádné suvenýry odnést nemohli. Nikoho z nás to ale příliš netrápilo, jelikož jsme byli uneseni všemožnými funkcemi a samostatností této tiskárny. Pan Beneš nám také ukázal pár dalších kousků z jejich technické laboratoře, jako například senzory pohybu. Nakonec jsme se mohli svézt i na upravené modifikaci elektrokola, kterou taktéž vyrobili sami žáci SPŠ.

Po dokončení obou přednášek jsme ještě absolvovali prohlídku školy a to včetně dílen, elektrocentra a tělocvičny. Myslím, že všichni studenti byli s exkurzí spokojeni a také získali spoustu nových, užitečných informací.

Šimon Povolný, O7

 


FOTOGALERIE

Návštěva SPŠ