Jednodenní skok za českou středověkou kulturou

13. 11. 2014 | Veronika Holečková

cox0zyysam_____5308d21758d95

Bylo sychravo a lehce mrholilo, když jsme se autobusem ve čtvrtek 6. listopadu vydali na cestu za poznáním.Tohoto historického skoku se účastnila třída O6 za doprovodu paní profesorek I. Brabcové a L. Hejdové.

Naším prvním cílem byl gotický Anežský klášter. Historii této stavby nám přiblížila milá průvodkyně, která se nás pokoušela do svého výkladu zapojit. (Pravděpodobně byla úspěšná, jelikož jsme byli pochváleni.) Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací ze středověku, především pak ze středověké převážně české literatury, na kterou byla prohlídka zaměřená. Byli jsme také poučeni o středověkém malířství a sochařství, a samozřejmě jsme si prošli i události spojené s historicky významnými osobnostmi. Hlavní tématikou byla Bible a z osobností jsme si popovídali např. o Anežce Přemyslovně, Karlu IV. a samozřejmě i o českých patronech, např. sv. Václav, sv. Ludmila, opat Prokop, sv. Vojtěch, nebo oblíbenkyně Karla IV. - svatá Kateřina.

Přednáška nám rozšířila znalosti v různých oblastech, tudíž jsme po této hodině a půl trvající akci byli docela vyčerpaní. Ale! Jelikož jsme akční, rozhodli jsme se ve své cestě pokračovat. Naší finální zastávkou se stal Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR., Oddělení vývoje jazyka., které se zabývá výzkumem staré češtiny a v současnosti vytváří i slovník. Pojmy stará čeština (do konce 15. století) a tzv. střední čeština (do konce vlády Marie Terezie) představily vědecké pracovnice Markéta Pytlíková a Kateřina Heřmanská s použitím prezentace. Zatímco té staré češtině, pokud bychom vůbec přečetli původní tisky, bychom jen těžko porozuměli, jak jsme zjistili po několika transkribovaných a transliterovaných ukázkách, ta novější se zdála již přijatelnější. Vlastně jsme si neuměli představit, jakou cestu vývoje a změn jazyk urazil. Prohlédli jsme si také několik slovníků a jen tak po očku jsme nahlédli do každodenní náplně pracovního dne vědeckých pracovníků.

Rozhodně tedy neuděláte chybu, pokud některé z těchto míst navštívíte. Touha po vzdělání přeci jen cloumá tak trochu každým z nás, no ne? Proto ani nám menší skok do české historie vůbec neuškodil!

Prožila a zapsala Veronika Holečková