Třída O8 navštívila školní reaktor VR-1

10. 12. 2014 | Jan Vožeh (O8)

sw4bs7kvtt_____xphgkss7ke-p1110857

Pondělí, 24. 11. 2014

Před budovu sokolovny nastupujeme do autobusu, abychom opustili sychravý Rakovník, a vyrážíme na školní exkurzi do ještě sychravějšího, ale hlavního města Prahy. Ani nepřízeň počasí nepokazila naši náladu, protože jako žáci posledního ročníku gymnázia máme mnohem vyšší cíle než pouhou návštěvu zoologické zahrady v pražské Troji.

Vystupujeme před budovou těžkých laboratoří MFF UK a Katedry jaderných reaktorů (KJR) Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT v pražské Troji. Chvíli čekáme v kantýně, neboť zde se již hraje na vteřiny. Ještě před prohlídkou toho, na co se všichni těšíme nejvíce, procházíme optické, holografické, laserové  a nanotechnologické laboratoře FJFI. Rychle jsme seznámeni s tím, jak fungují a vytvářejí se hologramy, velkou spoustu si jich prohlížíme a jsme udiveni krásným 3D efektem. Pokračujeme k elektrostatickému urychlovači iontů, kde chápeme základní principy a základy výroby polovodičových součástek.

Procházíme dlouhé chodby a občas na dveřích zahlédneme symbol označující radioaktivní materiál nebo jiné výstražné cedule. Provázející profesoři nás neustále uklidňují, ale jisté napětí je v každém z nás. Oblékáme se do žlutých plášťů, podepisujeme nejrůznější formuláře a někteří z nás dostávají dozimetry. Prý jen "pro jistotu", ale všichni moc dobře víme... Vstupujeme do místnosti školního reaktoru VR-1.

Staré rezavé trubky, červená světla označující nebezpečí, vlhko a pára, nesnesitelný hluk a pracovníci v ochranných oblecích. Nic takového! Moderně vybavená a vypadající laboratoř s jaderným reaktorem jako centrem všeho dění. Procházíme halu, všímáme si kontejneru pro transport palivových tyčí, systému čištění vody a řídící místnosti. Konečně se dostáváme i k samotnému reaktoru, dokonce přímo nad něj. Prohlížíme si jej a chápeme základní principy jak fungování reaktoru, tak bezpečnostních opatření. A co se dozvídáme? Například to, že školní reaktor je zde již od roku 1990. Že nyní používané palivo je obohaceno na méně než 20% 235U. Že systém zabezpečení je více než důmyslný a v posledních letech byl inovován. Že se jedná o jeden z mála reaktorů tohoto typu v Evropě. A že pro jeho malý výkon 1kW se mu přezdívá vrabec.

Před odchodem jsme proměřeni na detektorech povrchového zamoření. Opět jen "pro jistotu".

Nelze říci, že bychom snad něco nevěděli, než jsme se vydali na exkurzi k VR-1, protože všechny základní principy jsme již probrali v hodinách fyziky v minulých letech našeho studia, ale rozhodně jsme si spoustu věcí připomněli. ;-)

Více informací o školním reaktoru VR-1 se dozvíte na: http://www.reaktorvr1.eu

Jan Vožeh (O8)


FOTOGALERIE

Den na Jaderce