Septima navštívila Český rozhlas a Vítkov

15. 12. 2014 | Mgr. Jana Suková

54f2uo9z9a_____hn5prk4v77-dsc00001

V rozjasněném pondělním ránu 8. 12. 2014 vyrazila třída O7 do centra Prahy, kde ji čekala prohlídka Českého rozhlasu a posléze hudební výstava na Vítkově. Studenti museli zdolat cestu autobusem i metrem než se dostali k budově, kde sídlí Český rozhlas. Funkcionalistická budova byla postavena v roce 1933 a dnes  je propojena s moderní novou budovou, ve které sídlí vysílací studia. Proti otřesům způsobeným okolní dopravou je chráněna řadou velkých pružin. Tyto informace jsme se dozvěděli na přednášce, kde se  za správné odpovědi na dané otázky ohledně Českého rozhlasu rozdávaly ceny z nového projektu, který nese název „Minutové hry“. Dále jsme také slyšeli staré záznamy zvuku, které pochází dokonce až z roku 1923, kdy začal Český rozhlas vysílat. Při prohlídce budovy jsme pozorovali práce ve studiu i v redakci, místy jsme zahlédli i zmíněné masivní pružiny.

Po obědové pauze jsme  pokračovali v programu. Naše třída vystoupala až na vrchol Vítkova, kde je k vidění Národní památník s velkolepou sochou Jana Žižky na koni. Pár minut jsme sice hledali vchod, avšak nakonec jsme se dovnitř dostali a prošli výstavu, která pojednávala o hudbě jako o nástroji politické moci. Na různých stanovištích byla k dispozici sluchátka s různými ukázkami hudby, ve kterých nechyběla ani česká hymna nebo Poupata Michala Davida. Všechny studenty ovšem oslnila hudba 20. století, na níž si i zatancovali.

Po výstavě se někteří žáci zůstali v Praze a nakupovali dárky pro své nejbližší, ale většina  jela zpátky do Rakovníka, kam jsme přijeli kolem 16:30. Druhý den do školy dorazili i žáci, kteří zůstali v Praze. Nikoho jsme neztratili!


FOTOGALERIE

Český rozhlas