C4A a C4B v světě kouzel a magie (falše a podvodů)

28. 1. 2015 | David Daenemark, C4B

6wlv5ojlbx_____ct

Vstoupili jsme do světa kouzel, magie a pohyblivých obrázků, které nás uhranují již po takřka 70 let. Vstoupili jsme do světa podvodů, falše a optických klamů.

Vstoupili jsme do megalomanského komplexu budov České televize. Megalomanský je i rozpočet, který potřebuje na svůj celoroční chod. Ten se pohybuje v řádech miliard korun.

Peníze se mění v materiál a energii. A ty zas na stavby a prostředky k natáčení. A za tím vším stojí člověk. Člověk a jeho mysl vyprodukuje veškeré zázraky. A o zázraku můžeme mluvit, neboť v televizním přijímači vidíte beton, ve skutečnosti se jedná o dobře opracovaný a natřený polystyrén, cihlové zdi, ve skutečnosti vystouplá tapisérie, stromy, nic než obrovský obraz namalovaný malířem pozadí, a postavy, které se chovají a jednají spontánně, ve skutečnosti přelíčení herci. To všechno je jedna velká iluze, kterou stejně jako děti v šapitó u kouzelníka hltáme s pocitem a co víc - s přáním její pravosti - doma u televizních obrazovek.

Pro mnohé stala se již závilostí natolik sžitou s normálním životem, že považují ji za neodmyslitelnou součást denního běhu věcí. Pro jiné nese v sobě formu vybíjecího pole, kde si můžou skrze svoje oblíbené, předem vykalkulované hrdiny ventilovat svoje stereotypem otupělé pocity. Že vás se to netýká, že vy se díváte jenom na zpravodajství? Máte tak pocit, že jste spojeni se světovým děním? I sebesvětovější dění je podáváno stylem, aby upoutalo vás, diváky. Suché konstatování vás nedonutí dívat se druhý den znova a zjistit, jak vše dopadlo. I zprávy jsou tvořeny resp. přetvářeny do podoby jakýchsi seriálů. Cokoliv se stane, je divákovi podáno tak, že to může mít pokračování... K tomu jsou zapotřebí emoce a s těmi se kalkuluje na každém rohu televizní tvorby. Je paradox, že na samotnou podstatu iracionálna je vytvořen racionální vzorec. Že to nejde?

Vždyť televize je jeden velký iluzionistický podvod! I emoce občas zvrhou se v laciný trik, který na místo pláče vyvolává smích. Ups...králík z klobouku vylez dřív, než měl...


FOTOGALERIE

Exkurze do České televize