Zatmění Slunce: Ojedinělá praktika našich třeťáků přilákala kolemjdoucí

20. 3. 2015 | Mgr. Martina Voříšková, Jana Vydrová

mqevl6l8x1_____5n8d35fozb-zatmenislu1-galerie-980_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_ (1)

Páteční hodina fyzikálních a chemických praktik třídy C3 byla obohacena pozorováním nevšedního astronomického úkazu. Pro pozorování jakýchkoliv astronomických jevů je nezbytné bezoblačné nebe. Nám se poštěstilo, že již třetí den byla obloha bez jediného mráčku, a tak byl výhled na Sluneční kotouč vykrojený Měsícem skutečně úchvatný.

Pozorovat Slunce, byť ze tří čtvrtin zakryté Měsícem, bez ochranných stínítek a speciálních fólií není možné. Aby byly zřetelně vidět jednotlivé fáze zatmění, použili jsme ke zvětšení hvězdářský dalekohled s ochrannou fólií a vytvořený obraz snímali připojeným fotoaparátem.

Další fotografie Jany Vydrové zde: https://vydrova.zonerama.com/Album/591483


Na displeji zrcadlovky jsme tak pozorovali průběh zatmění včetně maxima. Dokonce byly vidět i sluneční skvrny. Dalekohled jsme z důvodu dobrého výhledu na Slunce umístili doprostřed náměstí. Tím jsme mimoděk přilákali pozornost kolemjdoucích, kteří s námi tak mohli vidět zvětšený obraz zatmění. Následující zatmění Slunce pozorovatelné v naší zemi bude až v roce 2021.

Jana Vydrová C3


O zajímavém pozorování našich studentů píše i Rakovnický deník: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/pozorovali-zatmeni-slunce-v-rakovniku-20150320.html (Jana Elznicová)