Sexta ve světě politiky a financí

23. 4. 2015 | Aleš Slapnička

bj9md7why0_____thumbnail_2015-04-09 11.55.00

Ve čtvrtek 9. dubna naše třída O6 vyrazila na dobrodružnou cestu plnou politiky a financí. A zvolili jsme si opravdové symboly pro takové zážitky - Poslaneckou sněmovnu ČR a Českou národní banku.

Před samotnou sněmovnou nám v jiné budově státní zaměstnanci pustili krátký film o její historii. Prohlídka batohů a průchod detektorem byl samozřejmostí. Avšak v den naší návštěvy nebyla na programu klasická prohlídka jednacího sálu, zrovna probíhalo zasedání. Pozorovali jsme z pravého balkonu pro veřejnost, který je naproti novinářskému. Na schůzi dorazili i někteří členové vlády a další známé tváře české politiky. Bylo zajímavé, jak poslanci trávili svůj čas. V některých případech se prostředí podobalo školní přestávce. Poslanci chodili sem a tam, protahovali se, někteří spolu diskutovali (zjevně o něčem jiném), a našla se i sluchátka v uších. Otázkou je, komu to klást za vinu, jejich morálce nebo nudným proslovům jejich kolegů? Debaty se týkaly státního rozpočtu a telekomunikací. Ostřejší hádka mezi ministrem financí Andrejem Babišem a poslancem Miroslavem Kalouskem nás bohužel minula.

Také v České národní bance nám na úvod pustili film. Viděli jsme krátký, kreslený film o historii banky a její současné funkci v humorném podání. Také zde následovala prohlídka. Místní průvodce nás zavedl do již nepoužívaného trezoru s veřejným úschovným prostorem. Takovou funkci už ČNB pro lidi nevykonává a na místě vytvořila menší muzeum/výstavu. Měli jsme možnost seznámit se s historií platidel (jak kovových tak papírových) a porovnáváním falešných bankovek.

Exkurze byla určitě užitečná. Myslím, že každý by měl minimálně jednou za život navštívit tyto instituce. Kdo ví, třeba v nich někteří z nás najdou svá zaměstnání.

Aleš Slapnička, O6