Napiš dopis, změň život aneb maraton dopisů na gymnáziu

6. 12. 2015 | Veronika Holečková

758xwkoix6_____Amnesty-International

Maraton psaní dopisů je největší mezinárodní akce pořádaná společností Amnesty International. Jedná se o akci na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných nebo utlačovaných lidí. Amnesty International tuto událost pořádá každý rok kolem 10. prosince po celém světě. (10. prosince je Mezinárodní den lidských práv.)

Cílem je napsat a poslat co nejvíce dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Je možno psát přímo obětem či jejich rodinám tzv. „dopisy solidarity“ a vyjádřit jim tak podporu. Výsledky jsou vidět okamžitě.

Už v průběhu akce jsou lidé osvobozováni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší. Ne ve všech případech se podaří dosáhnout toho, co je požadováno. Jedno je však společné – dopisy jsou obrovskou podporou pro oběti bezpráví a jejich blízké.

Každý rok je vybráno několik případů, na které se Amnesty International zaměřuje. I letos směřuje podpora ke 12 případům lidí a komunit, které reprezentují různé situace porušování lidských práv ve všech regionech světa.

Dopisy jsou psány hlavně v angličtině, pro srozumitelnost. Je však možné napsat dopis i v češtině, němčině či francouzštině.

Do letošního maratonu jsem se rozhodla zapojit i naše gymnázium. Jedná se o zcela dobrovolnou akci, které se může zúčastnit, kdo chce. Po dohodě s učitelem je možné napsat dopisy v jedné z jazykových či jiných hodin. Počet dopisů je individuální. Každý si vybere sám, kolika lidem chce dopis napsat.

V případě osobního zájmu můžete kontaktovat přímo mě na e-mail holeckovaveronika@seznam.cz a já vám zašlu veškeré potřebné informace.




Pro maraton dopisů je potřeba znát informace k jednotlivým případům, proto přikládám stručné seznámení s případy
(zobrazí se kliknutím na obrázek):


 
   
     
   
     
 

Veškeré adresy a vzorové motivační dopisy v angličtině, němčině, francouzštině a češtině naleznete ZDE. Více informací o Amnesty International či akci „Maraton dopisů“ najdete na adrese www.amnesty.cz.

Předem všem studentům i učitelům děkuji za podporu a výpomoc! Upřímně doufám, že se spousta z vás zapojí a společně změníme něčí život k lepšímu.

Veronika Holečková, O7