Jarní škola mladých autorů v Temešváru - díl druhý

9. 6. 2016 | Diana Hrčková

dere8kvg6p_____v24qpa055j-img-8888

PONDĚLÍ 

Stejně jako při předchozím dubnovém pobytu našich fyzikálně zdatných kamarádů byl sraz určen na 7,30 ráno. Nás sedm statečných odjelo minibusem značky Volkswagen s velmi milým panem řidičem (tímto ho zdravíme) před budovu ČVUT FEL, kde na nás čekala paní Ilona Ali Bláhová a vyzvala nás k nakládání zavazadel. Naše cesta vedla přímo do vysněného Temešváru do Jižních Čech. Na místě jsme byli poučení o chodu v celém areálu, byli jsme rozděleni do pokojů a také do skupin po 3-4 lidech. Každá skupina si měla za úkol vybrat jedno z témat a po celý týden sbírat materiály k celému projektu. Výsledkem naší práce bude odborný článek a jeho obhájení formou prezentace. První odpolední přednáška pana M. Žáčka se týkala grafických souborů a jejich úprav a ta večerní obsahovala pouze organizační věci. Plánované pozorování hvězd bylo bohužel kvůli počasí odloženo na příznivější chvíle.

ÚTERÝ 

Náš den začínal v 9,00 snídaní a následovaly dvě přednášky od pana Kulhánka s názvem „Úvod do typografie“ a „Práce s videosoubory“ Po vydatném obědě proběhla kontrola instalací na našich PC s panem Delongem. Večerní přednáška o astronomii a následné pozorování bylo opět kvůli silným bouřkám přeloženo.

STŘEDA

Třetí den bývá kritický ne jen na lyžích, náš lehký spánkový deficit to bohužel potvrzuje, ale i přesto jsme připraveni na další sérii přednášek, tentokrát od paní Pilarčíkové o struktuře vědeckého článku a dále od pana Koníčka společně s panem Delongem o základech LaTeXu. Odpoledne jsme strávili prací ve skupinách na našich projektech a večer byl konečně prostor na dlouho odkládané pozorování planet, konkrétně Jupiteru.

ČTVRTEK 

Nastává den D. Přípravy na večerní obhajoby vrcholí a díky tomu máme také více volného času a méně přednášek. Proběhla pouze jedna ranní s paní Ilonou Bláhovou společně s Vojtou Delongem o zvukových souborech. Dále následoval oběd a volný čas na různé sportovní aktivity. Odpoledne nám odjíždí nemocný Kryštof Köhler a v Temešváru tak zbývají jen ti nejsilnější. Odbíjí půl osmá večer a všichni přednášející se scházejí ve společenské místnosti, kde na nás čekají obhajoby devíti skupin, které většinou splňovaly všechny podmínky poroty. Dnešní den končí vlastně až v pátek kolem třetí hodiny ranní. Silnější jedinci si noc ještě užívají dále podle svého uvážení, ti rozumní a unavení ne... A z diplomatických důvodů raději nebudu uvádět, do jaké skupiny lidí jsme se zařadili my.

PÁTEK

V pátek jsme museli být obzvláště čilí, jelikož jsme měli za úkol vyklidit pokoje do 10 hodin a vzápětí nás čekala přednáška s Miroslavem Horkým na téma „Plazma ve vesmíru.“ Kolem půl dvanácté přišlo na řadu vyhlašování a předávání cen. Co se týče našeho gymnázia, tak skupina chlapců pod vedením Kryštofa Köhlera se umístila na krásném druhém místě a naše dívčí skupina v čele s Majdou Pidrmanovou skončila na místě třetím.

Ve 13 hodin nám byl přistaven autobus a hurá domů.  První zástavka Praha Dejvice ČVUT FEL, druhá zastávka Rakovník.

Celý pobyt hodnotíme samozřejmě velmi kladně. Máme spoustu nových zážitků a přínosných zkušeností a pokud bude možnost, pojedeme opět rádi. 

Diana Hrčková