Minigolf mi stoprocentně obohatil život

11. 9. 2016 |

f44syydlqr_____fax60vd31a-skaloud1

Ondřej Škaloud, talentovaný minigolfista z Rakovníka (je členem GC 85 Rakovník) a student našeho gymnázia, má obrovskou zásluhu na tom, že má Česká republika první mistry světa v historii českého minigolfu v soutěži jednotlivců.

Tahle úžasná zpráva k nám v srpnu dorazila z rakouského Bischofshofenu, kde se konalo Mistrovství světa juniorů 2016 v minigolfu. Připomínáme, že Ondra loni vyhrál mistrovství Evropy a letos se mu povedlo vyhrát mistrovství světa.

Když se ohlédneš zpět za oběma souboji … co tě nezapomenutelně zasáhlo?
Nejvíce mi utkvěla v paměti Ostrava – mistrovství Evropy. Je to pro mě doposud největší nádhera, kterou jsem dokázal v minigolfu s týmy vyhrát.

A aktuální trofej?
Na mistrovství světa bylo vypjatých okamžiků hodně. Asi nejvíce ten, kdy jsem v posledním kolečku finálového kola dokázal zvrátit výsledek. Na předposlední dráze jsem prohrával a už jsem si byl jist stříbrem. Nakonec jsem dal eso. A bylo z toho zlato.

Byl jsi nervózní?
Tím, že jsem si byl jistý, že bojuji o stříbro, tak ani ne. Už dosažení na medaili jsem bral jako velký úspěch. Nějak jsem si v posledním kole nepřipouštěl, že by z toho mohlo být zlato. Jenže pak už jsem neudělal žádnou větší chybu a najednou bylo zlato ve hře, takže se nervozita vrátila. Ale ustál jsem ji.

Týden poté jsi odjel soutěžit na mistrovství Evropy v kategorii dospělých do Portugalska.
Pokud je vám více jak patnáct, tak můžete hrát v reprezentačním týmu za dospělé. Tam jsme skončili třetí, ale ambice jsme měli vyšší. Každopádně jsme moc rádi za medaili. Co se týká jednotlivců, tak jsem po základní části skončil třináctý až sedmnáctý. Ve hře na jamky, která se hraje poslední den a kam postupuje dvaatřicet mužů, jsem prý skončil dokonce desátý. Kdyby mi to řekl někdo před turnajem, tak to budu brát všemi deseti. Vím ale, že tam byly ještě jisté rezervy. Když to beru zpětně, určitě šlo hrát ještě lépe.

Jak ještě dlouho budeš hrát za juniory?
Příští rok hraji poslední sezónu. Pak už přejdu do kategorie mužů.

Co tě čeká v příštím roce?
Kromě maturity mistrovství Evropy v minigolfu ve Švédsku. Tam budeme obhajovat již zmíněný titul z Ostravy. Rád bych také vzal místo vedoucího kouče u juniorů a pomohl je připravit na rok 2018, kdy se hraje mistrovství světa v Chebu. Bohužel nám junioři odrůstají a noví nám nepřicházejí. Je jich méně a méně.

Čím si to vysvětluješ?
Nevím. Kdybych to věděl, tak s tím něco dělám.
Snažil jsem se v Rakovníku zorganizovat nějaké turnaje pro veřejnost. Nepřišel nikdo. Snažil se rozšiřovat základnu, abych pomohl…

Co nabízí golf tobě a mohl by nabídnout případným novým mladým golfistům?
Jsme super parta lidí. Takže přátelství a náplň života. Nedokáži si představit, co bych jiného dělal, kdybych nehrál minigolf. Stoprocentně obohatil můj život. Podívají se po republice, po světě. Já jsem v reprezentaci za Českou republiku už pátým rokem, za tu dobu jsem byl dvakrát v Portugalsku, ve Finsku, Rakousku. Měli jsme ubytování v hotelu hned na úpatí hory v překrásné krajině. Příští rok letím do Švédska. Takže nádherné zážitky, a to nejen sportovní, které si ponesete po celý život.

Jak to s golfem vůbec je, jde o to naučit se techniku, nebo musíš mít i takříkajíc dar od boha?
Nějaký ten talent musíte mít, ale co s talentem, když netrénujete a nemáte žádnou píli. Všichni ti, co hrají v juniorské reprezentaci, museli trénovat. Jsou tam tedy i takoví, kteří žádný dar nemají, ale jsou natrénovaní a stačí to.

Jak často trénuješ ty?
Dva měsíce před mistrovstvím republiky na konci července jsem měl trénink průměrně čtyři až pět hodin denně. To je asi nejvíce za celou moji kariéru. Ale ta dřina se vyplatila.

Fyzická i psychická?
Fyzická stoprocentně, ačkoli se to nezdá. Je to úplně jiný styl námahy, nežli třeba fotbal. Tady je člověk na hřišti, ať se jedná o jakýkoli turnaj, několik hodin denně. Jde mimo jiné o to, že když už člověk hraje nějakou dobu, aby si zafixoval úder, měl v něm jistotu, nebál se.

Trénuješ kde?
V Rakovníku. Tady máme jedno z nejlepších hřišť v republice, ne-li nejlepší.

Takže bys přivítal nějaké juniory do týmu?
Co nejvíce. Ideální je, když jsou to děti okolo deseti let. To už v tomto věku mají i sílu, aby mohli odpálit míček do dalších drah. Už dokáží o hře přemýšlet a soustředit se na ni. Takových pět dětí by byl k tréninku ideální počet. Byl bych jedině rád, kdyby někdo přišel a třeba si to jen vyzkoušel. Myslím, že by to byla pro děti hezká zkušenost.

Co všechno by mu rodiče museli pořídit?
Golfovou hůl. To je otázka tak patnácti stovek až dvou tisíc, ta jim ale může vydržet i celý život. Znám lidi, kteří hrají přes třicet let jednou holí. Do začátku stačí koupit čtyři, pět míčků. Míčků je spousta, dokonce je půjčujeme do té doby, než mají svoji vlastní výbavu. Členský příspěvek jsou pro děti dvě stovky na rok. Vstup je zadarmo. Co se týká turnajů, tak se na ně jezdí od května do konce září a jsou na začátečnické úrovni tak dva do měsíce vždy o víkendu, ale nemusí tam s nimi rodiče jezdit. Je tam vždy někdo, kdo se o ně postará. Takže je to nestojí ani čas, ani peníze. Jediné, co se na turnajích platí, je strava.

Studuješ na rakovnickém gymnáziu. Co pak?
Mám rád historii. Takže bych rád studoval ji, nebo půjdu na pedagogickou fakultu. Zřejmě bych pak učil.

Chceš něco dodat?
Rád bych ještě touto cestou poděkoval za podporu našemu klubu, firmě Aquatop a Městu Rakovník.


Autor: Jana Elznicová
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/minigolf-mi-stoprocentne-obohatil-zivot-20160911.html




Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/minigolf-mi-stoprocentne-obohatil-zivot-20160911.html


Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/minigolf-mi-stoprocentne-obohatil-zivot-20160911.html