Na vrcholu světa (skoro)

6. 10. 2016 | Mgr. Hana Minaříková, Josef Kubička

f4npei3lx7_____lk8dyf0efl-2016-09-19-11-06-26_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_

Je pondělí 19. září něco kolem půl osmé ráno a třída C4B společně s paní profesorkou Minaříkovou a profesorkou Rédlovou se pomalu schází na vlakovém nádraží. I přes náhlá vážná onemocnění typu rýma a kašel, které skolilo i takového tvrďáka, jako je Zbyněk Vyskočil, jsme se nakonec sešli ve více než padesátiprocentním počtu a mohli vyrazit k Berounu.

Naším cílem byla obec zvaná Svatý Jan pod Skalou ležící necelých 5 km od Berouna v CHKO Český kras. Cesta k ní připomínala horskou dráhu. Nejdřív nás čekalo prudké stoupání do kopce a pak zase prudce z kopce. Těžko popsat naše pocity, když jsme konečně dorazili na místo. Všem se vrátil úsměv na tvář až po přednášce o zajímavostech této obce. Pak jsme si prohlédli klášter a kostel sv. Jana Křtitele, jeskyni se studánkou sv. Ivana, kde se většina naší třídy snažila zajistit lepší budoucnost vhazováním mincí do vody. (Zdali je studánka vážně kouzelná, zjistíme až po maturitě.)

Po krátké pauze bylo velice těžké skrývat naše nadšení, když jsme zjistili, že nás ještě čeká výstup na Svatojánskou skálu, která se vypíná do výšky 210 m nad okolním terénem. Po posilnění svačinou jsme se naštěstí všichni cítili jako znovuzrození a bez zaváhání vyrazili. Asi v polovině cesty jsme zastavili u barokní kaple Sv. Kříže, což někteří naivně považovali za konec cesty. Ta nejhorší část cesty nás teprve čekala. I tu jsme ale zvládli a nakonec v plném počtu stanuli až na vrcholu po boku velkého dřevěného kříže. Prvních pár vteřin jsem si připadal, jako bych právě zdolal Mount Everest, ale rozhodně jsem toho nelitoval. Veškerá únava po chvíli opadla a my si mohli užívat naprosto fantastický výhled na celou obec ležící v údolí potoka Loděnice a vápencové skalní stěny. Po dostatečném vychutnání tohoto pocitu vítězství jsme pořídili asi milion fotek jako důkaz našeho heroického výkonu a plni nově nabyté energie se vrátili zpátky.

Přestože moje nohy další den příliš nadšené nebyly, musím říct, že exkurzi jsem si opravdu užil. Výhled, který Svatojánská skála nabízí, za tu námahu opravdu stojí.

Josef Kubička, student C4B