Zeměpisný seminář na Přírodovědecké fakultě

6. 12. 2016 | Mgr. Hana Minaříková

nhzk0e9m6a_____7jrozlrl0w-2016-11-24-13-32-22

21. – 25. 11. 2016 proběhly na Přírodovědecké fakultě UK Praha Dny geografie. Jedná se o popularizačně vzdělávací akci, která má studentům představit, čím vším se geografové v současnosti zabývají a jaký má jejich práce praktický význam.                                                       

Fakulta geografie si pro studenty připravila velmi bohatý program složený z přednášek, výstav, filmových projekcí, komentovaných prohlídek a terénních cvičení.

Naši studenti v rámci  zeměpisného semináře navštívili Dny geografie 24. 11. 2016. Vybrali si přednášku Od pramenů Amazonky od našeho předního hydrologa a geografa prof. RNDr. Bohumíra Janského, CSc., který svým poutavým vyprávěním o výzkumu pramenné oblasti  Amazonky a o životě místních  obyvatel  nadchl celou posluchárnu. Na druhé přednášce, Krize Evropské unie, se geograf RNDr. Alexandr Vondra, bývalý velvyslanec ČR v USA a ministr obrany ČR, zamýšlel nad budoucím demografickým a ekonomickým dopadem ve vývoji států EU v důsledku dnešní migrace obyvatelstva.

Obě přednášky tak upozornily na obrovskou šíři geografických témat a problémů, které řeší   geografové  a současně  zdůrazňují  význam geografie v moderní společnosti.