Ačkoli očekáváte něco velkolepého, představení vás naprosto uchvátí!

12. 12. 2016 | Anežka Sixtová

az2u9q7ujq_____mqczq2q47t-22

Rozdíl, opak, konstrast... jen pár slov, která vás napadnou okamžitě, jakmile přijdete a usednete do hlediště. Atmosféra renesanční opery v jednom z nejmodernějších divadel v Praze. Ačkoli očekáváte něco velkolepého, toto představení vás naprosto ochromí, ohromí, odzbrojí, zaskočí a uchvátí. Tolik speciálních efektů, triků a skvělých hereckých i pěveckých výkonů na jedné scéně snad ani není v lidských silách! No vlastně... vzhledem k existenci představení asi je.

Nejde jen o obyčejnou romantickou story, Fantom popisuje příběh oběti, odvahy, ale v neposlední řadě také závisti. Život umělců v zapovězené opeře byl stejný, dokud se stávající majitel nerozhodl budovu prodat. Její noví majitelé se odmítli řídit Fantomovými pravidly a možná právě proto se mohl celý tento příběh odehrát. Operní hvězda kvůli pohromám, jež se začaly stále častějí dít na jevišti, odchází z divadla těsně před premiérou nového představení, není za ni náhrada, když tu mladá baletka upozorní na nepříliš tanečně nadanou Christine Daaé, která se však, přes svou nemotornost pyšní naprosto dokonalými pěveckými schopnostmi. Proč by tedy právě ona nemohla být novou hvězdou? Fantom, jenž ze zákulisí řídí celé divadlo, si všímá jejího talentu a káže udělit Christine hlavní roli v připravovaném nastudování Hannibala.

Po veleúspěšné premiéře se Christine setkává s novým mecenášem opery, svým dávným přítelem Raoulem. Ten se do ní zamiloval na první pohled, než však spolu stihnou odejít na večeři, Christine navštíví v její ložnici samotný Fantom. Odvádí ji do starých traktů pod operou a Christine i přes počáteční strach zjišťuje, že ji onen tajemný Anděl hudby uchvacuje stále víc. Souboj Fantoma a Raoula o srdce Christine nenechá nikoho chladným. Každý si mezi nimi najde svého favorita.

Nádherná scéna, kostýmy, které berou dech, herecké, taneční a hlavně pěvecké výkony, to je jen maličká část tohoto muzikálu. V hlavních rolích se nám představili: Marian Vojto jako Fantom, Monika Sommerová v roli Christine Daaé a Tomáš Vaněk jako Raoul. Naprosto bravurní nastudování, avšak někomu (například mně) mohlo dělat problém sledovat všechny děje na scéně, tolik úžasných efektů, barev, pohybů... to vše jen tak někdo nepostřehne.

Naprosto dokonalý nadčasový příběh z pera Andrewa Loyda Webbera, tak by se dal jedinou větou popsat Fantom Opery.

Anežka Sixtová, C1B

Foto z představení http://www.fantomopery.cz