Skladby se linuly přes celé náměstí spolu s vůní svařeného vína

3. 1. 2017 | Anežka Sixtová

7ikg5axv75_____e1y84xuoqg-15870884-1502625239762703-2007495215-n_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_

14. prosince 2016 se třídy C1B a C3B vydaly na exkurzi do Drážďan. Naším cílem byl tradiční a věhlasný 582. vánoční trh Striezelmarkt, než jsme se však na samotný trh dostali, absolvovali jsme tour po památkách. Paní profesorky Parkmanová a Mánková nás v relativně rychlém tempu provedly po hlavních historických památkách v centru města a když viděly naše „nadšení“, radši spolu s námi zamířily na první z trhů.

Řemeslný trh je, alespoň dle mého mínění, snad ještě zajímavější, než samotný hlavní trh na náměstí. I přes nepříliš pěkné počasí jsme si procházeli se zaujetím (někteří) středověké stánky. Musím uznat, že nic tak úchvatného jsem neviděla na žádném z našich takzvaných řemeslných trhů, v Drážďanech to byla doslova přehlídka rukodělných prací, které mi doslova vyrazily dech.

Po kratší prohlídce jsme se přesunuli na hlavní trh a rozprchli se na tři hodiny buhví kam, upřímně se divím, že jsme se vůbec nakonec našli. Striezelmarkt je znám hlavně svou krásnou atmosférou, dřevěnými panáčky a hlavně pravou a nefalšovanou štolou (něco jako naše vánočka, pro ty co by nevěděli). Nás s kamarádkami však okamžitě pohltila krásná živá hudba v podání piána a trubky. Nestárnoucí skladby, jako Hallelujah a jiné, se linuly přes celé náměstí spolu s vůní svařeného vína a tradičních německých klobás.

Návštěva města se samozřejmě nemohla odbýt bez návštěvy Primarku, odkud si, až na pár výjimek, každý přivezl minimálně ponožky.

A abych nezapomněla, vzdávám hold svým dvěma spolužákům, kteří, ač se to zdá nemožné, v tom obrovském množství stánků s horkými nápoji (jistě všichni víme, o které se jedná) našli jeden jediný, jehož vlastník mluvil česky. Tak si říkám... proč mluvit německy, když stačí pořádně hledat? ;)

Anežka Sixtová, C1B