Některé lidi může přimět ke změně opravdu snad jen návštěva ducha

23. 1. 2017 | Marie Brožová

uq8cjj5wuu_____vánoční koleda

V úterý 13. 12. jsme se s Klubem mladého diváka vydali do pražského divadla D21, kde jsme měli navštívit představení Vánoční koleda na motivy knihy Ch. Dickense.

Příběh se odehrává před Vánoci v Anglii. Je Štědrý den a všichni lidé si mezi sebou přejí pěkné svátky, navštěvují se a chovají se k sobě mile. Jen jeden člověk nemůže o Vánocích ani slyšet. Je to Ebenzer Scrooge, starý mrzout a lakomec. Vánoce neuznává a podle jeho slov jsou k ničemu, protože z nich není žádný zisk. Nad nikým se neslituje, myslí jen na sebe, a když k němu domů přijdou ženy prosit o příspěvek na chudé v sirotčinci, bez milosti je vyhodí. Neuctivě se chová i ke svému písaři Bobovi Rastrovi, kterého nechce ani propusti na štědrovečerní večeři. Zdá se, že tomuto muži nepřeje nikdo nic dobrého, ale Scroog své schování nehodlá změnit.

Ještě toho večera se Scroog necítí moc dobře a tak se rozhodne jít spát. Najednou uslyší však u dveří řinčení řetězů a hluk. Myslí si, že to jsou zase nějací otravní kolemjdoucí, co chtějí přispět na chudé, a tak jde otevřít. Ve dveřích však stojí duch jeho bývalého kolegy Marleyho, co zemřel před 7 lety. V tomto okamžiku scéna až opravdu děsivá. Duch je omotaný řetězy a vysvětluje překvapenému Scroogovi, že takto pyká za svoje hříchy. Scroog má pocit, že se mu to vše jen zdá a z počátku nechce Marleymu věřit. Později však opravdu dostává strach a chce vědět, co má dělat, aby se zachránil před stejným osudem. Marley mu sdělí, že ho navštíví další duchové. Scroog poté usíná a duch odchází. Tato část představení byla poměrně strašidelná, ale mně se líbilo, že i bezcitný lakomec najednou dostal strach a začal přemýšlet nad svým chováním.

Druhého dne Scroog zjišťuje, že se mu události z předchozí noci opravdu jenom nezdály a přichází za ním Duch minulých Vánoc. Ten je o poznání milejší, než jeho zesnulý kolega a vrací ho zpět v čase. Starý lakomec vidí svoje dětství, vzpomíná na své přátele, školu i první lásku. Jak však plynul čas, stával se z něj čím dál větší chamtivec a peníze mu zaslepily mysl. Najednou si začíná uvědomovat, co všechno kvůli bohatství ztratil a prosí ducha, aby ho už vrátil zpět. V této části příběhu mi už začínalo být Scrooga docela líto. Když jsem viděla, že nebyl vždycky tak špatný, začínala jsem měnit pohled na celou jeho osobnost.

Druhý den Scrooga navštěvuje Duch přítomných Vánoc. Ten mu přiblíží život v ulicích Londýna. Vidí svého písaře Boba, který sedí u skromně prostřeného stolu. Jeho syn je vážně nemocný, ale rodina nemá peníze na jeho léčbu. I přes to jsou všichni šťastní, že jsou spolu a Bob mluví o svém zaměstnavateli v dobrém. V tuto chvíli už není osud malého chlapce Scroogovi lhostejný, ale duch mu připomíná, jak o chudých a nemocných mluvil. Scroog je ze všeho unavený, neví čemu má věřit a co se mu jen zdá..

Tyto dva duchové působili velice mile a vlastně provázeli hlavního hrdinu jen tím, kde byl nebo je. I přes to si sám začal uvědomovat, kolik věcí okolo sebe přehlížel a jak špatně se choval.

Musím se přiznat, že třetí duch Budoucích vánoc na mě působil opravdu strašidelně a vůbec jsem nevěděla, co se na scéně bude dít. Celé jeviště potemnělo a přicházela postava zahalená pláštěm. Scroog se krčí a bojí se, co přijde. S ním je napjaté i celé publikum a atmosféra v sále by se dala krájet. Duch mu ukáže osud muže, který zemřel v osamění a nikdo pro něj netruchlí. Scroog pochopí, co tím duch myslí. Tohle je jeho budoucnost. Lidé ho nemají rádi, nikoho nemá a zůstane osamocený až do konce života. V tuto chvíli Scroog prosí, ať už duch přestane, že už chápe, co mu tím chtěl říci. Všude je cítit napětí, jak tahle scéna skončí.

V celém sále bylo zase najednou plno světla a vidíme opět pokoj pana Scrooge, ale ten se najednou usmívá a raduje se, že je Štědrý den. Otvírá dveře kolemjdoucím, zpívá s nimi koledy a dává spoustu peněz na chudé a nemocné. Všichni se diví, co se to stalo a on jen odpoví, že jsou přece Vánoce.

Představení končí koledou, kterou herci zahrají a zazpívají. Na podium se sype umělý sníh a atmosféra Vánoc je všude kolem nás. Musím se usmívat a říkat si, že tento příběh krásně vystihl to, co je na Vánocích důležité. Mít se rádi, trávit spolu čas a chovat se k sobě hezky. Myslím, že takových lidí, jako je Scroog, je mezi námi hodně a přimět ke změně je může opravdu snad jen návštěva ducha. Představení se mi celkově moc líbilo a velmi na mě přeneslo vánoční atmosféru. Pokud budeme chtít, kouzlo Vánoc můžeme najít v každé maličkosti, kterou nám svátky přinesou.

Marie Brožová, C2B