Italský triumf Báry Sekyrové :)

25. 1. 2017 | Mgr. Martina Voříšková

zexf771raw_____a6l2oppyxu-p11105511

V neděli 22. ledna 2017 proběhlo v italském Arenzanu v klášteře  Santuario e Seminario di Gesu Bambino vyhodnocení mezinárodní výtvarné soutěže „Piccoli Artisti del Natale“. Soutěže, která probíhá v kategoriích originalita, technika či spontánnost, se zúčastnilo více než 1 500 dětí do 15 let nejen z Itálie, ale také ze střední Afriky, Japonska a několika zemí Evropy. Barbora Sekyrová, studentka tercie, získala 2. místo v celkovém hodnocení. A protože jde o 50. ročník této soutěže, nezískala jen pamětní plaketu, ale i porcelánovou sošku Jezulátka, kterému je podle vzoru pražského kláštera Na Újezdě zasvěcen i tento klášter. Na výstavu do užšího výběru pro hodnocení se dostal i obrázek Nikol Bičovské.

V podzemní části kláštera je umístěna trvalá výstava všech výtvarných prací, která získaly ocenění za absolutní vítězství v některém z uplynulých padesáti let. Vystaven je zde také obrázek Marie Adensamové, která tuto cenu, 1. místo, získala v roce 2011.

Gymnázium Zikmunda Wintra se soutěže účastní již 20 let. Za tuto dobu se na některé z pozic pro absolutní vítězství umístilo pět studentek. To je i důvod ocenění učitelky výtvarné výchovy Mgr. Lenky Hejdové, která převzala cenu za dlouhodobou spolupráci a vedení studentů při výtvarné činnosti.