Druháci v poslaneckých lavicích

18. 4. 2017 | Mgr. Renata Rédlová

rntiwi7bjw_____b2himrczbk-p1150360

Ve dnech 6. a 7. března se třídy O6 a C2A zúčastnily exkurze do Poslanecké sněmovny a Židovského muzea a 9. března je následovala třída C2B, která si vybrala mimo návštěvy sněmovny ještě Informační centrum OSN. A co o návštěvě někteří napsali?

V pondělí 6. 3. 2017 se naše třída namísto ve škole sešla na autobusovém nádraží, poněvadž nás čekala cesta do Prahy, následně pak exkurze v Parlamentu České republiky a návštěva Židovského muzea. Asi po patnácti minutách chůze z místa příjezdu v našem hlavním městě jsme dorazili k sídlu Parlamentu. Exkurzi jsme započali v informační místnosti, kde nám paní průvodkyně pustila dokument o fungování Senátu a Poslanecké sněmovny od jejich počátků až do současnosti. Po skončení videa přišla na řadu mnohem zajímavější část - osobní prohlídka. Nejdříve jsme ale museli podstoupit bezpečnostní kontrolu. Třídní atentátníci naštěstí byli na horách a tak jsme všichni prošli bez sebemenších potíží. Pokračovali jsme honosnou dlouhou chodbou směrem k zasedací místnosti. Zastávku jsme měli na toaletách, kde nám byl atrakcí přístroj na čištění bot. Samozřejmě jsme si řádně vyleštili tenisky než jsme postoupili dále.
*O několik výkladů později.*
Byli jsme vpuštěni do zasedacího sálu. Momentálně se žádná schůze nekonala, proto prostor zel prázdnotou (nepočítám-li tedy opraváře židlí, který nás obohacoval zvuky vrtačky a kladiva po celou první část výkladu). Postupně nám paní průvodkyně vysvětlila, jak přesně zasedání v PS probíhá, jak se postupuje při hlasování, kde kdo sedí a dokonce nás zasvětila do problému malých a nepohodlných poslaneckých křesílek. Tímto exkurze skončila a my se vyhrnuli zadním vchodem zpět do pražských ulic.
V Židovském muzeu nás již čekala mladá sympatická slečna s prezentací. Přednáška o judaismu zahrnovala vše důležité a i něco navíc. Poté jsme ještě navštívili Staronovou synagogu a starý židovský památník.
Za ó-šestku, Filip Dolanský

Exkurze se mi celkově velice líbila. Myslím si, že kdybychom tuto exkurzi neměli v rámci školy, nejspíš bych tato místa ani nenavštívila. Osobně se mi líbilo více Židovské muzeum. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a toto náboženství velice respektuji.

Ly Nguyenová (O6)

Tato exkurze byla velice zajímavá a dozvěděla jsem se mnoho nových věcí. V poslanecké sněmovně se mi potvrdil výklad paní profesorky a zároveň jsem nahlédla do míst, do kterých by se sama nikdy nedostala a chtěla bych vyzdvihnout akustiku v poslanecké sněmovně. Dále bych chtěla zhodnotit druhou část. Paní co nás provázela v židovských památkách a udělala pro nás přednášku nám však na všechny naše otázky odpověděla: ,,To vše vychází z Tóry´´, což mi nepřišlo moc dobré, protože třeba já, jako nezkušená Tórou nepolíbená jsem se odpovědi nedočkala a myslím si, že ani ostatní ne. Má to však i světlou stránku. V muzeu to bylo pro mě velice emoční a přemýšlím znovu o návštěvě tohoto muzea, protože bych si chtěla přečíst všechna jména usmrcených. Takovéto exkurze mám ráda a jsem ráda, že se tato exkurze uskutečnila.
Karolína Vicjanová (C2A)

3 věci, popisující moje vnímání výletu: Akustika v sále pro rozhovory je opravdu kvalitní. Přednáška od paní v židovském muzeu byla opravdu přínosná, převážně díky zvykům, o kterých jsem nevěděl. Mrzí mě, že jsme se nezúčastnili jednání.
Jiří Makovský (C2A)

Z prezentace v kanceláři OSN jsem si kromě Charty odnesla nové myšlenky a příjemný pocit z toho, že se lidé aktivně snaží změnit svět k lepšímu. Krátký film v informačním centru přišel vhod ke zopakování poznatků z hodin, a v palácových interiérech se mi velmi líbilo. Při výkladu průvodkyně, jejíž přístup se mi také líbil, jsem přehodnotila některé názory, ve které jsem si vytvořila při sledování televize. Výlet pro mě byl příjemným zpestřením a obohacením výuky.
Karolína Prokšová (C2B)

Návštěva PS byla zajímavá, líbila se mi možnost podívat se do hlavního sálu, který často vídám v TV. V sídle OSN mě zaujal film o zbytečném plýtvání jídla (a s ním souvisejícím plýtvání vody), bylo zde efektně poukázáno, kolik potravin lidé vyhodí. Exkurzi tedy vcelku hodnotím kladně.
Milan Ondič (C2B)

Přednáška v OSN se mi líbila. Už jen třeba z důvodu, že mám sama k těmto věcem blízko a zastávám velmi podobné názory. Od mala se snažím nějakým způsobem přispívat k lepšímu životu, ať už se jedná třeba jen o sbírání odpadků a recyklování. Kdybych byla v Praze, určitě bych se zamýšlela nad dobrovolnou prací v této organizaci. Také do budoucna přemýšlím o zapojení do této organizace nebo kterékoli jiné, jaké pod ni spadají.
Jolana Ťažiarová (C2B)