Temešvár 2017: Máme mnoho nových zážitků a zkušeností :)

29. 5. 2017 | Mgr. Vojtěch Delong, Karolína Vicjanová

eyferxkms4_____24aqg2xmn1-17813891-1328877830530326-1218216108-n

I letos se Gymnázium Zikmunda Wintra zúčastnilo Jarní školy mladých autorů pořádané FEL ČVUT v Temešváru u Písku.

Stejně jako naši předchůdci jsme měli sraz před budovou školy 3. dubna v 7:30. Naše jedenáctičlenná skupina se skládala z mých přátel ze stejného ročníku.

Pondělí

Ráno jsme se tedy seskupili před školou a čekali jsme na řidiče, který nás měl odvézt do Prahy k ČVUT FEL, kde už na nás čekala paní Bláhová, která nám dala poučení o chodu a pokyn k tomu, abychom si dali naše zavazadla do autobusu, kterým jsme jeli na ono krásné místo. Když jsme dojeli spolu s ostatními zástupci jiných škol, rozdělili nás do pokojů po 2-4 lidech. Na prvním sezení - při seznamování - jsme se měli rozdělit do skupin a vybrat si jedno téma, na kterém jsme měli celý týden pracovat. Poté začala další přednáška o základech LaTeXu. Když tato přednáška skončila, odebrali jsme se všichni na večeři a po ní jsme se vrátili zpět na další přednášku. Díky nepříznivému počasí jsme v pozdějších hodinách nemohli uskutečnit astronomické pozorování.

Úterý

Náš úterní den započal snídaní v 9 hodin ráno a po snídani jsme se odebrali na zajímavou přednášku o grafických souborech a jejich úpravách. Potom jsme dostali čas na vyhledávání informací k našemu projektu a ve 13 hodin na nás čekal oběd. Po obědě jsme měli chvíli volna a pak jsme měli sportovní odpoledne, kdy jsme někteří hráli fotbal, nebo spíš jsme se o to snažili. Dále jsme měli přednášku o úvodu do typografie a následovala po ní práce s videosoubory. Dále byla večeře a další přednáška.

Středa

Další den začínal stejně jako ten předešlý, jen přednášky byly jiné. I když se to možná nezdá, bylo to náročné. Další přednáška o LaTeXu trvala asi 3 hodiny s tím, že jsme prováděli i praktickou část. Následoval oběd, sportovní aktivity a další přednáška, tentokrát o zvukových souborech. Potom jsme měli znovu čas na práci pro náš projekt a po vypršení tohoto času jsme se zase všichni odebrali na večeři. Znovu jako předešlé večery jsme bohužel nemohli vzhledem ke špatnému počasí pozorovat oblohu.

Čtvrtek

Začíná další den a na některých z nás už bylo znát, že jim chybí spánek, ale i přesto měli celý den úsměv na tváři. Po snídani jsme měli čas na vrcholné přípravy na večerní kolokvium, kde jsme měli všichni prezentovat naše práce. V tento den proběhla jen jedna přednáška, opět o LaTeXu. Po večeři jsme ještě dolaďovali náš projekt a v 19:30 započala ona obhajoba. Toto kolokvium trvalo do necelé půlnoci a poté se někteří odebrali ven. Konečně jsme díky hezkému počasí mohli pozorovat oblohu. Viděli jsme Měsíc a Jupiter, bylo to velmi příjemné zpestření.

Pátek

Ráno jsme se museli rychle nasnídat a vyklidit pokoje. Po tomto únavném úklidu měla následovat přenáška a vyhodnocení celého kolokvia. Výsledky pro naši školu byly velmi pěkné. Skupina, kterou vedl mladý pan Tomáš Fencl byla na druhém místě. Druhá skupina, pod vedením Davida Vondráčka skončila na krásném sedmém místě a jeden náš spolužák byl i ve vítězné skupině s ústeckými chlapci. Ve 13 hodin přijel autobus, který nás dovezl do Prahy před ČVUT FEL a poté jsme čekali na odvoz k našemu gymnáziu.

Celý tento týden hodnotíme všichni kladně. Byl skvělý kolektiv - jak pedagogů, tak i studentů. Máme mnoho nových zážitků a zkušeností, které se nám určitě hodí a rádi bychom jeli znovu, ale musíme nechat prostor mladší generaci. Dále bychom chtěli poděkovat všem, kteří tuto jarní školu pořádají, a hlavně našim kantorům, kteří nás do tohoto projektu zapojili.

 Karolína Vicjanová, C2A