Jirka Zelenka: Teď už dobře vím, že Schrödinger nebyl jen chovatel koček

26. 7. 2017 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

asbsxy6tqd_____cc5q87qswt-20401127-346410149129501-2110681303-n

Když se mi naskytla příležitost se dostat do pořadníku zájemců na LOS Běstvina 2017 (Letní odborné soustředění Běstvina), tak jsem ani neváhal. Říkám si: „Nic za to nedám, zkusím to.“ Ani jsem v to nějak nedoufal, protože tam vybírají podle počtu získaných bodů v krajské kole ChO (chemické olympiády). Když tu náhle mi poslali zprávu, že mě na soustředění přijímají.

Soustředění se každý rok odehrává v jednom rekreačním areálu poblíž obce Běstvina nedaleko Pardubic. Zde jste buď jako chemik nebo biolog ubytován následujících 14 dní v chatkách. Kromě chatek se zde nachází sportoviště, několik učeben jak vnitřních, tak venkovních na čerstvém vzduchu a chemická a biologická laboratoř.

Většina dnů začíná nějakou šílenou rozcvičkou, jako je třeba hra na integrály a derivace. Pak hned po snídani následuje zpravidla první přednáška 2x75 minut a odpoledne druhá. Při přednáškách máte možnost poslechnout výklad mnoha známých profesorů z VŠCHT. Když nejsou zrovna přednášky, tak jsou různé přípravné kurzy na vyšší kategorie ChO pod vedením bývalých účastníků mezinárodního kola ChO. Kurzy jsou rozdělené hned do několika oborů, např.: fyzikální ch., organická ch., biochemie atd. Většina kurzů je dělena s laborkami. Takže část lidí jde do laborky a zbytek na kurz.

Během pobytu jsme zažili spoustu neodborných aktivit, mezi něž patří 2 noční hry (1 chemická a 1 biologická), loučení s ichaři (účastníky mezinárodního kola ChO), které začalo vhozením do místního rybníka a následnou oslavou až do brzkých ranních hodin, křest nové brožury (studijního textu) biologické olympiády s názvem „Když musíš, tak musíš“ a volitelné výlety, kdy má každý možnost si vybrat 1 z 6 výletů.

Celé soustředění jsem si náramně užil. Načerpal jsem zde mnoho cenných poznatků a zkušeností. Mě zde nejvíce zaujaly přednášky z částicové fyziky a kvantové mechaniky. Teď už dobře vím, že Schrödinger nebyl jen chovatel koček a že řešením jeho rovnice  ĤΨ = EΨ je E = M Ψ*ĤΨ dx. Všem bych toto soustředění doporučil, už jen kvůli tomu se vyplatí soutěžit v ChO a BiO.

Všechno to vypadá složitě, ale po té, co sem přijedete, zjistíte, že to stačí akorát pochopit. :D

Jiří Zelenka, po prázdninách C2A


Jirka Zelenka (první vlevo nahoře) se svým oddílem, který vedl prof. RNDr. Bc. Petr Slavíček, Ph.D. (nahoře uprostřed)