Cesta do hlubin chemie

4. 11. 2017 | Káťa Keltnerová a Martina Palkosková

niiwk2wl2y_____Cesta do hlubin chemie 2017

Během podzimních prázdnin jsme se s panem profesorem Březinou vypravili na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, kde jsme se vydali na cestu za poznáním hlubin chemie.

Po vstupu do chemického ústavu nás čekalo představení jednotlivých kateder. Celý program byl rozdělen na praktickou a teoretickou část. My, jako žáci, jsme absolvovali celkem 3 chemická praktika v moderně vybavených laboratořích. V prvním z nich jsme společně připravili kyselinu acetylsalicylovou, která tvoří hlavní složku Aspirinu. Naší nejoblíbenější části byla praktika druhá s názvem Pokusy s kolovými nápoji, kde jsme dokazovali jejich složení z pohledu sladidel, sacharidů, barviv a kyselin. V poslední části jsme připravovali aminkomplexy kovů.

Teoretická část se skládala ze 3 zajímavých přednášek: Nano ve výuce chemie, Jedy v historii, detektivkách a současnosti a Biochemické procesy trávení u člověka.Mimo jiné program doplnil večerní raut, divadlo plné chemických pokusů a představení fakultní knihovny.

Podzimní prázdniny pro nás byly přínosem jak v rozšíření vědomostí, tak jejich uvedení do praxe. Celé 2 dny utekly jako voda a Přírodovědeckou fakultu jsme opouštěly s těžkým srdcem.

Káťa Keltnerová a Martina Palkosková