Za neoficiálním symbolem českého státu

20. 1. 2018 | Mgr. Martina Voříšková, Roman Jaroš

i8r20wk614_____34btn0juig-0002

Událost, na kterou Češi i cizinci stojí i několikahodinové fronty, se naplnila. Ano, opět jsou vystaveny Svatováclavské korunovační klenoty na Pražském hradě.

Ve čtvrtek, 18. ledna 2018, se za neoficiálním symbolem českého státu vypravila třída C3B a pár zájemců z C3A a septimy v doprovodu Mgr. Martiny Voříškové a Mgr. Vojtěcha Delonga. Z Rakovníka se vyjíždělo linkovým autobusem v 6:40. V Praze na Hradčanské naše skupina byla kolem osmé a ihned jsme šli svižným krokem ku Hradu, kde nás čekala osobní prohlídka. Všichni zdárně prošli a dostali se až na třetí nádvoří, kde již na nás čekala paní průvodkyně a zlatý hřeb naší exkurze.

Výstava byla uspořádaná ve Vladislavském sále, kde byly rozmístěny panely se zajímavostmi ohledně samotné koruny během historie a vitríny, v nichž byly vystaveny předměty patřící k samotným klenotům, ku příkladu relikviář sv. Václava, vévody české země, pouzdro na jablko, truhla, ve které byly klenoty převezeny v roce 1938 na Slovensko, korunovační roucho, jeden z klíčů ke dveřím od korunovačních klenotů. Na druhém konci sálu byla velkolepá vitrína s korunovačními klenoty, která se dala obejít kolem do kola. Pro zajímavost - koruna váží 2,5 kg a její průměr je téměř 20 cm, na jejím vrcholu je kříž s ostatkem trnu z koruny Ježíše Krista, je zasvěcena sv. Václavovi, od kterého si ji vždy panovník za poplatek půjčoval.

Po opuštění Vladislavského sálu jsme si mohli nakoupit suvenýry, na konec jsme navštívili symbol křesťanské moci v Čechách – katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Tímto náš nevšední zážitek skončil a my se vrátili linkovým autobusem zpět do Rakovníka.

Roman Jaroš, C3B