Physics Masterclasses po třech letech opět na našem gymnáziu!

4. 3. 2018 | Mgr. Martina Voříšková

vqib43cgzc_____i8r78f9uyn-p1210456

 

Ve spolupráci s Evropskou organizací pro jaderný výzkum CERN pořádá Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy každoročně jednodenní mezinárodní akci, nazvanou Physics Masterclasses – Hands on Particle Physics. A co se pod tímto tajemným názvem skrývá? Určitě jste již slyšeli o obřím hadronovém urychlovači LHC v jehož útrobách fyzici urychlí protony až na samotnou hranici rychlosti světla a pak je navzájem srazí s kinetickou energií nevídané velikosti 13 TeV.  A co je vlastně cílem těchto srážek? Při vzájemné kolizi takto energetických protonů se vlivem fundamentálních interakcí mikrosvěta, jako jsou elektromagnetické, silné a slabé síly, rodí nové částice, např. tajemný a jen nedávno objevený Higgsův boson. A to je přesně to, oč tu běží! Využít urychlovače LHC jako fantastického mikroskopu s obrovským prostorovým rozlišením, podívat se do neznámých koutů mikrosvěta a snažit se tak porozumět základním mechanismům přírody kolem nás.

 

Ve spolupráci s laboratoří CERN se budete moci podívat na skutečné srážky z urychlovače LHC zaznamenané detektorem ATLAS. Naučíte se, jak proniknout do tajů fyzikální analýzy a „znovu” objevíte jednu z fundamentálních interakcí mikrosvěta, tzv. Z boson. A kdo ví, třeba i něco více! Není žádným tajemstvím, že právě na těchto datech byl objeven Higgsův boson, a určitě tam bude schována i fyzika, která je před námi ještě utajena. Objevíte ji?

Na závěr celého dne je toto fyzikální klání zakončeno videokonferencí, na které budete mít možnost své výsledky prezentovat přímo v CERNu a podělit se tak o své zkušenosti nejen s organizátory této akce, ale i se studenty z celé Evropy. Tak co říkáte, půjdete s námi do toho?

Physics Masterclasses se uskuteční na GZWR v úterý 13. 3. 2018 od 10:00 do 17:00 (jedná se tedy o celodenní akci).
Studenti GZWR se mohou přihlásit u svých učitelů fyziky nebo u Mgr. J. Knorové (kab. 215)

Zájemci z jiných škol se mohou registrovat e-mailem přímo u doc. Zdeňka Doležala z MFF UK: zdenek.dolezal@mff.cuni.cz

Přečtěte si reportáž z minulé akce: Možná přispěli k nalezení chybějící hmoty ve vesmíru