Mravenci a život na stromě

21. 11. 2018 | Mgr. Romana Parkmanová

c57xbz966f_____5xiruukuu7-img-0492

Naše gymnázium je známé tím, že spolupracuje s celou řadou institucí jako FEL ČVUT, Přírodovědecká fakulta UK, VŠCHT  či Akademie věd ČR. Studenti tak mají možnost mnohem více rozvíjet své schopnosti a získávat další znalosti a poznatky v oborech, kterým se chtějí věnovat po ukončení střední školy. Také si ale uvědomují, že jejich zájem o určitý vědní obor má často kořeny v rodině a v prvních vzdělávacích zařízeních, jakými jsou mateřská nebo základní škola.

Proto jsme se rozhodli již v roce 2015 zrealizovat výukový program pro děti z MŠ V Hradbách v Rakovníku. Od té doby jsme navázali s mateřskou školou spolupráci a v každém školním roce stráví studenti spolu s dětmi společné chvíle plné zábavy a zajímavých naučných informací. Tentokrát si třída 06 připravila pro předškolní děti pásmo na téma „Mravenci a život na stromě“. Děti se formou říkanek, písniček, ale také divadelního projevu a tance dozvěděly spoustu zajímavých a poučných informací o životě v mraveništi a zvířátkách žijících na stromě.

Studenti třídy O6 si veškeré potřebné věci obstarali sami. Museli si zajistit informace o zvířatech přizpůsobené mentální zralosti věku předškolního dítěte a zvolit vhodnou formu prezentace. V hodinách výtvarné výchovy si studenti vyrobili pod vedením Mgr. L. Blažka kulisy. Každý sám si obstaral vhodný kostým a pod vedením třídní profesorky Mgr. G. Honsové sestavili aktéři scénář. Finále proběhlo 19. 11. v 10:00 hodin. Celá akce se moc povedla. Předškolní děti z mateřské školky krásně reagovaly a spolupracovaly, za což si zaslouží pochvalu. Nicméně i naši studenti byli skvělí, neboť tím jak přistupovali, jak byli schopni improvizovat a pohotově reagovat na bezprostřední publikum dokázali, že umí zvládnout i nepředvídatelné situace a společnými silami zvládnout i netradiční úkoly.