Matematika v umění: O zlatém řezu, perspektivě či fraktálech

26. 6. 2019 | Mgr. Martina Voříšková

3y4sh0xkbi_____spiral-6382535_1280

Že nejde matematika s uměním dohromady? To je veliký omyl! O tom se v pondělí 23. června 2019 přesvědčili naši (ještě stále) primáni. Závěr školního roku jim zpříjemnila zajímavá přednáška naší absolventky Anny Voříškové. Pro grafické nadšence máme dobrou zprávu: V nastávajícím školním roce bude po roční pauze opět otevřen grafický kroužek :)

Zbytek tohoto článku už necháme na studentech:

Ondřej Berti: Vůbec neumím kreslit, ale na této hodině jsem se naučil během několika minut nakreslit krásnou ulici. Netušil jsem, že matika jde tak dobře využít i v umění a že ji v umění používal i třeba Leonardo da Vinci.

Aneta Matoušková: Ráda si maluji. Přednáška pro mě byla inspirace. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla něco o perspektivě. Mám ráda matiku i umění a poznala jsem, že se oba tyto obory doplňují.

Dominik Bidrman: Umění v matematice se mi moc líbilo. Zaujala mě jedno-, dvou- a tříbodová perspektiva. Nevěděl jsem, že existuje zlatý řez. Je velice zajímavý.

Bára Čermáková: V prezentaci jsme měli puštěné video, z kterého se mi sice trochu motala hlava, ale bylo úchvatné (pozn.: jednalo se o dynamický 3D fraktál).

Tadeáš Peroutka: Pro mě to bylo inspirující, protože bych jednou chtěl vytvářet počítačové hry. Díky této přednášce jsem zjistil, co všechno je možné vytvořit. Dále jsem se naučil nakreslit ulici, která vypadá normálně :D