Adam Bretšnajder strávil šest dní v Space Camp Turkey! Chceš také?

8. 9. 2019 | Mgr. Martina Voříšková, Adam Bretšnajder

7a6z4akp6x_____pefj0y9xfj-skmbt-c36019090314290

Turecké vesmírné centrum SPACE CAMP nabídlo v právě uplynulém školním roce dvanácti českým dětem šestidenní stipendijní pobyt ve svém středisku. Konkurzním řízením zdárně prošel Adam Bretšnajder (nyní tercie - na fotografii stojí třetí zleva), který se chce s vámi podělit o tento mimořádný prázdninový zážitek a zároveň ty mladší z vás pozvat na Space Camp 2020 ;)

Toto léto jsem měl tu možnost strávit šest dní ve SPACE CAMPU v tureckém Izmiru. Moc se mi tam líbilo a byla to pro mě nová zkušenost. Komunita, vesmírné simulátory, vedoucí, prezentace, angličtina a ostatní jazyky. Bylo to velice zajímavé (proto jsem tam hlavně jel), takže jsem byl naprosto uchvácen..

Byli jsme rozděleni do pěti týmů a promícháni s různými národy. Dělali jsme různé věci, jako na příklad: přistávali s raketoplánem, stavěli rakety, simulovali jsme stav beztíže a mnoho dalšího. Byla to velká zábava. Moc hezky se tam o nás starali a bylo tam výtečné jídlo.

Mockrát děkuji SPACE CAMPU TURKEY za takhle úžasnou zkušenost, kterou jsem dostal jako dar (získal jsem jedno z dvanácti stipendií). Dále bych také chtěl poděkovat panu Kodyšovi a paní učitelce Kalistové, kteří vedou astronomický kroužek v Novém Strašec a díky kterým jsem se o SPACE CAMPU dozvěděl, městu Rakovník, které mi poskytlo upomínkové předměty pro členy mého týmu a Magistrátu hlavního města Prahy, který přispěl na letenky. Díky patří i panu Koňaříkovi ze SSPŠ Praha, který tam s námi dvanácti Čechy jel. Fotografie z pobytu naleznete ZDE.

Adam Bretšnajder, Rakovník, ČR


I na příští rok plánuje SPACE CAMP TURKEY poskytnout České republice dvanáct stipendijních pobytů pro děti od dvanácti do patnácti let. Takže neváhejte a přihlaste se na: spaceclub@ssps.cz