Školní kolo Chemické olympiády

28. 11. 2019 | Ing. Kamil Březina

gpcag9t2do_____research-3280692_1280

V 1. polovině listopadu proběhlo školní kolo Chemické olympiády kategorie A, kterého se zúčastnil Jiří Zelenka ze třídy C4A. V posledních minimálně 15 letech na naší škole v této nejvyšší kategorii nikdo nesoutěžil.

Jirka zvládl teoretickou domácí část členěnou na 4 oddíly, které se ztotožňují s hlavními chemickými obory – anorganická chemie, organická chemie, fyzikální chemie a biochemie. Skvěle obstál v praktické laboratorní části při kvalitativní i kvantitativní chemické analýze a poradil si i s 3. částí školního kola – kontrolním testem, který byl rovněž rozdělen na 4 zmíněné části. Celkový počet získaných bodů o mnoho překonal hranici nutnou pro úspěšného řešitele.

Kategorie A Chemické olympiády patří mezi nejobtížnější soutěže, se kterými se můžete setkat, dle Jirky je vůbec nejnáročnější ze všech. Naprostou většinu informací si musel samostatně vyhledat v různých tištěných i elektronických zdrojích, pomohly i konzultace ve škole, a osvojit si je. Běžné gymnaziální učivo chemie tvořilo jen malinkatý zlomek požadovaných znalostí, naprosto převládala vysokoškolská chemie, jak to bývá u této kategorie obvyklé, která je mnohem složitější. Ovšem ponořit se do takových hlubin krás chemie je zážitek vskutku úžasný, vzrušující a odměňující…

Jirko, děkujeme a budeme držet palce i počátkem prosince v krajském kole.