Beseda s paní spisovatelkou Irenou Douskovou

5. 12. 2019 | Mgr. Hana Prošková

gjk7ddhjlx_____VEL2e5579_Douskova_Portret

Ve středu 4. 12. do našeho gymnázia zavítala přední česká spisovatelka, paní Irena Dousková. Její nejznámější knížka Hrdý Budžes patří k ojedinělým titulům, které se objevují v seznamech doporučené četby (je součástí i našeho školního seznamu literárních děl k maturitě) a zároveň patří ke knížkám, které „se čtou samy“ - a ještě se u nich zasmějete.

Částečně autobiografický příběh svérázné školačky Helenky Součkové zasazený do normalizačních 70. let nám na úvod setkání přiblížila autorka četbou vybraných kapitol. Potvrdila souvislost některých motivů a postav zmíněných v příběhu s vlastními zážitky a navázala informacemi týkajícími se jak profese spisovatelky, tak námětů dalších svých knih. Dozvěděli jsme se například, že Budžes byl přeložen do 14 jazyků (a že už jen název – zkomolenina verše od S. K. Neumanna – představuje pro překladatele nelehký oříšek) či jakým způsobem probíhala spolupráce s divadelníky při dramatizaci textu. Z dalších knížek jsme se pozastavili u souboru povídek O bílých slonech nebo u románu Medvědí tanec, který přibližuje osobnost Jaroslava Haška trochu z jiného úhlu, na sklonku jeho života. Paní Dousková se psaní románů věnuje dlouhodobě, takže není překvapením, že další je na cestě (prý „z pověrčivosti“ zatím nic konkrétnějšího neprozradila). Máme se jistě opět na co těšit.

Jménem zúčastněných tříd děkujeme Spolku rodičů a přátel dětí a školy při Gymnáziu Zikmunda Wintra Rakovník za finanční krytí této akce.


FOTO (úvodní fotografie): MF DNES https://www.idnes.cz/kultura/literatura/irena-douskova-rakvicky.A180427_150333_literatura_kiz