Fyzikální Vánoce s dvojnásobnou nadílkou

11. 12. 2019 | Mgr. Martina Voříšková

rmxxeuwrqd_____1itfnngj5b-p1390000

Bezmála dvě desítky našich studentů se spolu s pedagogickým doprovodem vydaly na počátku prosince do stověžaté Prahy za poznáním. Na programu ovšem nebyly pražské dominanty, ale dvě návštěvy sice o trochu méně romantické, ale neméně zajímavé.

Hned první návštěva ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR v Ládví měla punc jedinečnosti. Laboratoří, která se ve spolupráci s CERNem v rámci projektu HL-LHC zabývá vývojem a testováním křemíkových stripových detektorů, studenty a učitele totiž provedl Radek Jirásek ze třídy C4B. Zdá se to až neuvěřitelné, ale Radek je již ve svém věku platným členem vědeckého týmu a ve špičkové laboratoři (i díky individuálnímu studijnímu plánu) tráví několik dní v týdnu. Celou návštěvu ve FzÚ AV ČR dokreslila názorná prezentace RNDr. Jiří Krolla, který se našim studentům věnoval se stejnou pečlivostí a ochotou.

 

Poté se skupina nadšenců odhodlaných věnovat fyzice celé volné odpoledne přesunula na naši "domovskou" fakultu. FEL ČVUT totiž studenty a pedagogy pozval na Zimní biomedicínský den. Ani zde neměla nuda místo! V nabídce byly přednášky prof. Kulhánka a MUDr. Aubrechta a dále návštěva laboratoří. Kdo by neměl zájem se dozvědět, jak pracuje plicní ventilátor, jaký je princip ultrazvukového diagnostického přístroje, jak poznat z EKG pacienta infarkt či jak zacházet s defibrilátorem?

Co dodat? Tma byla toho dne veřer v Rakovníku o tři hodiny dříve než "účastníci zájezdu", ale snad nikdo nelitoval. Za rok si předvánoční fyzikální nadílku určitě zopakujeme. A s sebou vezmeme i biology!

 

2019 - Ve Fyzikálním ústavu AV ČR

2019 - Biomedicínský den na FEL ČVUT