Výlet do Varšavy a Lodže

11. 2. 2020 | Mgr. Ludmila Karolová

x5g414mtyw_____xg76473c2x-img3653

Ihned po vánočních prázdninách ve dnech 9. a 10. ledna vyrazila maturitní třída O8 společně s dalšími zájemci z řad studentů GZW na svůj poslední školní výlet. Směr Varšava a Lodž. Proč právě tam? Už v prvním ročníku střední školy jsme si dali za cíl navštívit hlavní města sousedních států. Začalo to Vídní, pokračovali jsme výletem do Budapešti a Bratislavy, loni jsme navštívili dánskou Kodaň a po cestě zpět ještě německý Berlín. No a polská Varšava zbyla nakonec.

Jsme rádi, že jsme se mohli podívat k sousedům, o kterých slyšíme v médiích mnoho negativních informací. Měli jsme příležitost si utvořit názor sami. Co se nám líbilo? Silnice, tedy dálnice. Loni jich Poláci nových postavili prý přes 200 kilometrů. Čistota, hlavně ve varšavském metru. Odvaha k realizaci nových ultramoderních staveb, včetně mrakodrapů. Láska a péče s jakou si Poláci znovu vybudovali a stále budují své hlavní město, ze kterého zbyly po 2. světové válce jen ruiny. Líbila se nám i Lodž, tedy především nákupní centrum vybudované v prostorách opuštěné továrny z přelomu století. Co se nám naopak nelíbilo, byla politická hesla na transparentech v kostele, která rušila vánoční výzdobu. Ale pozitiva zcela jistě převažují.   

 

Myslím, že většina studentů v Polsku ještě nikdy nebyla. Ale po této návštěvě se tam, doufám, znovu vypraví. Talentovaní studenti a studentky pořídili množství fotek, některé si můžete prohlédnout v galerii. Asi nejpovedenější je fotografie Paláce kultury a vědy-kontroverzní stavby v centru Varšavy. Tuto budovu nechal Polákům postavit v padesátých letech J. V. Stalin. Fotografie je pořízena v mlze a při drobném dešti. Ano, počasí nám nepřálo. Ale přesto jsme si výlet užili. Budeme vzpomínat také na Jiřího Tomana, našeho průvodce. Bavil nás podobnostmi a rozdílnostmi ve významu některých českých a polských slov. Víte, co znamená "kamizelka kuloodporna"? Pokud ano, jistě vás to pobaví stejně jako nás.