Parádní úspěch našich studentů na Fyziklání

23. 2. 2020 | Mgr. Martina Voříšková

xuj7ykvr5t_____kawgcjlgwv-76426430-2426185680932106-1258138247624654848-n

V pátek 14. 2. a v sobotu 15. 2. se pět našich studentů: Jonáš Doleček (O8), Vilém Gutvald (O7), Radek Jirásek (C4B), Matyáš Maňur (O8) a Jiří Zelenka (C4A) zúčastnilo mezinárodní týmové fyzikální soutěže Fyziklání 2020, která se konala již po několikáté v kongresovém centru při hotelu TOP HOTEL Praha****. Pod jednou střechou se utkalo 201 týmů z 6 zemí v řešení fyzikálních úloh.

Naši školu reprezentující tým s názvem Approximation of 8 *) se v kategorii A (nejvyšší kategorie bez omezení počtu studentů z vyšších ročníků) umístil na překrásném 10. místě. V absolutním pořadí vytvořeném ze všech dvou stovek týmů ve třech kategoriích byli chlapci také vidět, skončili na 18. místě.

 

„Moc se mi líbila atmosféra, která spíš než pouhou soutěž připomínala fyzikální festival pro nadšence, bylo fajn zamýšlet se nad úlohami v týmu a vzájemně si sdělovat nápady", popsal průběh soutěžního odpoledne Jonáš.

Fyziklání bylo doplněno velmi bohatým programem, o němž se rozhovořil Jirka: „Mně se líbila akce od začátku až do konce. Byl jsem překvapen, kolik tam bylo účastníků (necelá tisícovka soutěžících). Dále jsem nečekal, na jak formální raut v rezidenci primátora hlavního města Prahy nás pozvou. Poprvé jsem viděl noční Staré Město, kdy nás pět se toulalo po rautu městem tak, že jsme skončili až na Petříně. Další den jsme si vyslechli zajímavou přednášku na Matfyzu o historii poznávání světla. Škoda, že jsme zaspali první ranní přednášku o černých dírách. V Národním technickém muzeu, které bylo na programu sobotní odpoledne, mne zaujala expozice hologramů, kde jsem viděl pod mikroskopem mapu ČR na úrovni jednotlivých obcí zmenšenou na 1,5 x 1 cm. Tento vzácný exemplář nám ukazoval na hodině fyziky už pan učitel V. Delong, který ho také vlastní v osobní sbírce. Úplnou tečkou na závěr bylo večerní pozorování noční oblohy ze dvou dalekohledů na Štefánikově hvězdárně. Nejdřív to vypadalo, že z toho nic nebude, ale pak se vyjasnilo. Viděli jsme například Venuši, mlhovinu v Orionu nebo v Kasiopee. Celou akci mohu vřele doporučit a doufám, že se ve škole příští rok podaří sestavit další tým na Fyziklání, i když čtyři z nás už odchází z gymplu na vysokou."

My také doufáme, že se na našem gymnáziu najde fyzikálně zdatná skupina následovatelů. Klukům moc blahopřejeme a děkujeme za skvělou reprezentaci našeho gymnázia!

  


O soutěži: Soutěž Fyziklání vyhlašuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a spoluvyhlašuje ji Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Organizátoři soutěže jsou převážně studenti MFF UK, kteří jsou sdruženi ve studentské skupině FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář). FYKOS organizuje během školního roku i online verzi soutěže – tzv. Fyziklání online, dále soustředění pro nejlepší řešitele Fyzikálního korespondenčního semináře, exkurze a další akce.


*) Vypočítejte si 987 654 321 : 123 456 789 = ...