Fyzikální olympiáda letos netradičně

1. 7. 2020 | Mgr. Martina Voříšková

p5rdoksr6i_____97ve36c2vo-einstein-4792460-1920

Neobvyklý průběh školního roku přinesl i netradiční průběh většiny předmětových soutěží. Fyzikální olympiáda nebyla výjimkou. I proto vám zprávy z krajských kol přinášíme až nyní.

Nejprve ještě jednou děkujeme Oliveru Kodyšovi a Adamu Bretšnajderovi (oba O3), kteří v lednu vyhráli okresní kola Fyzikální olympiády v obou kategoriích určených žákům základních škol a nižších gymnázií. Těšili jsme se na výsledky Adama v krajském kole kat. E, pandemie bohužel soutěž v této kategorii předčasně ukončila. Pevně věříme, že chlapci své fyzikální dovednosti zúročí v příštím školním roce.

Krajská kola v středoškolských kategoriích B, C a D proběhla letos online formou a netradiční bylo i samotné zadání úloh. Jejich obtížnost byla totiž nastavena jednotně na úroveň soutěžících třetích ročníků a septimy. Prváci Tomáš Knor a Karin Opelková (oba C1B) však s úlohami zápasili obdivuhodně statečně a v rámci vyhodnocení krajského kola kategorie D obsadili v pořadí výše páté a šesté místo. Oba se stali z rozhodnutí ústřední komise úspěšnými řešiteli krajského kola FO. Blahopřejeme!

Radost nám přinesl i letos Jiří Zelenka (C4A), který v nejvyšší kategorii A obsadil v krajském kole Fyzikální olympiády krásné třetí místo a jen o malý kousek mu upláchl postup do celostátního kola. Jirkovi děkujeme nejen za tento vynikající výsledek, ale za skvělou reprezentaci školy ve fyzikálních soutěžích během celého působení na GZWR. Přejeme mu mnoho úspěchů při studiu fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Díky všem!