Jsem šťastná, že svoji myšlenku mohu zrealizovat zrovna ve Francii

28. 6. 2021 | Mgr. Martina Voříšková, Aneta Bednářová

n44ifa66d3_____9fnm7cxgqa-2062175061-n6

Francouzský institut v Praze nabízí českým středoškolákům možnost odjet studovat na jeden školní rok na střední školu (lyceum) do Francie. Ve Francii studují ve 2. ročníku střední školy (classe de première), absolvují předměty se svými francouzskými spolužáky a jsou taktéž hodnoceni. Rok ve Francii, to je unikátní možnost vycestovat, poznat zemi a její kulturu, zlepšit si francouzštinu a poznat francouzský vzdělávací systém, získat zkušenost, osamostatnit se a naučit se zodpovědnosti a v neposlední řadě navázat zajímavé kontakty se spolužáky, hostitelskými rodinami a profesory.

Přísným výběrovým řízením prošla úspěšně Aneta Bednářová ze třídy C2A a čeká ji tak dobrodružný školní rok ve Francii.
Jak se Aneta těší?


„Stejně jako letošní školní rok pro mě bude ten příští velice zajímavý. Strávit bych ho měla na Lycée Courbet v Belfortu na východě Francie blízko hranic se Švýcarskem. Už jsem ani nedoufala, že by k tomu mohlo opravdu dojít. Přijímací řízení, které zprostředkoval Francouzský institut v Praze ve spolupráci s odborem školství na Úřadě středočeského kraje, se táhlo kvůli koronavirové pandemii výrazně déle, než bylo očekáváno. Nastalo však léto a vše se zase začalo dařit, a to samé by se dalo říct i o mé snaze dostat se na francouzské lyceum. Nyní to tedy vypadá, že si budu příští školní rok moci vyzkoušet studium v jiné zemi, a tím pádem poznat jiný školní systém, nové spolužáky a učitele a také se něco naučit o životě ve Francii a o jejích zvyklostech.

Musím přiznat, že mě už nějakou dobu lákalo zkusit si studium jinde, tudíž jsem velice šťastná, že svou myšlenku mohu zrealizovat zrovna ve Francii, která vždy patřila mezi má nejmilejší místa. Zemi s tak úžasným kulturním bohatstvím (hlavně co se kinematografie a literatury týče), jsem si zamilovala už dávno. Ačkoli se na tuto zkušenost velice těším, provázejí mě také nejrůznější pochybnosti a strach, ale to k tomu všemu přece patří.

Jsem si jistá, že mě rakovnické gymnázium na studium jinde dobře připravilo, a budu se moc těšit na návrat do jeho chodeb a učeben.“

Anetě blahopřejeme ke zdárnému výběrovému řízení a přejeme úspěšný školní rok ve Francii.