Adam vyfučel ve Výfuku až na pátou pozici v republice

4. 7. 2021 | Mgr. Martina Voříšková

y48rio737y_____vyfuci_tabor_1

Víte, co je Výfuk – ten s velkým V? počty fyzikálních úkolů (zkráceně Výfuk) je korespondenční seminář pro žáky základních škol, který probíhá pod záštitou Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Jeho hlavním cílem je ukázat, že fyzika ve skutečnosti vůbec není o bezduchém memorování vzorců a pouček, které na nás zírají ze stránek učebnic. A že když se ji přestaneme „biflovat“ nazpaměť a začneme se ji učit chápat, může být úžasně zábavná a fascinující.

Tohle všechno moc dobře ví Adam Bretšnajder (po prázdninách O5), který v jubilejním desátém ročníku semináře obsadil ve své kategorii skvělé páté místo v republice. Zadarmo takový úspěch rozhodně není. Během školního roku organizátoři postupně zveřejňují zadání šesti zapeklitých sérií. Každá z nich obsahuje pět úloh z různých oblastí fyziky, jeden problém navazující na odborný text a jeden zábavný experiment. Adam musel tedy prokázat nejen velkou hromadu znalostí, ale také trpělivosti a pevné vůle.

Adamovi samozřejmě blahopřejeme a pro vás, studenty nižšího gymnázia, máme skvělou zprávu. Do Výfuku se můžete zapojit také, a to klidně hned. Výfuk totiž neodpočívá ani během prázdnin. Právě probíhá první prázdninová série. A pro ty trochu starší je tu Fykos ;)