Středověkými písaři a iluminátory

26. 5. 2018 | Mgr. Hana Prošková

10l3a4xabd_____at50jvqgcf-aaaav-skriptorium-3 (1)

V úterý 22. 5. navštívili studenti třídy O3 výstavu Bible kniha knih v novostrašeckém muzeu. Nejprve se seznámili s historií vzniku Bible a s jejími různými podobami od prvních svitků přes iluminované rukopisy a prvotisky až k dnešním vydáním třeba ve formě komiksu. S paní Danou Stolzovou si dále povídali o obsahu nejčtenější a nejvíce vydávané knihy na světě a jejím významu pro celou naši civilizaci. Vyvrcholením úvodní teoretické části se stalo odemčení vitríny a nahlédnutí do repliky vzácného rukopisu z francouzského Tours z 9. století, tzv. Strahovského evangeliáře. Kromě bohatě zdobených desek z 15. století zaslouží obdiv především kvůli čtyřem zlaceným iluminacím jednotlivých evangelistů.

Po svačince se naší skupinky ujala paní Barbora Bestová. Ještě jednou připomněla význam středověkých rukopisů – vzácných pokladů, které byly nejen brkem nebo rákosem, ale i „povinně bezchybně“ opisovány, iluminovány barvami složitě vzniklými z pigmentů a pojiv - to vše na pergamenové listy, kvůli kterým zahynuly třeba stovky telat a které byly nakonec svázány do drahokamy a zlacením vyvedených desek…

Poté už zbývalo jen ověřit si na vlastní kůži, kolik úsilí zahrnuje vytvoření „jednoduché“ iniciály. Pomocí rákosu, tuše a nadrcené křídy rozmíchané ve vaječném bílku vznikly moc hezké a nápaditě (tentokrát už spíše moderně) pojaté litery. Jak se povedly, můžete posoudit na fotografiích zde.

Za příjemné a informacemi nabité dopoledne nezbývá než ještě jednou pracovnicím muzea poděkovat: „Děkujeme.“

Za tercii H. Prošková