Na Skotsko budeme dlouho vzpomínat

4. 10. 2018 | Anna Ledahudcová

tb3djwxfnp_____bi86d8s7x9-120180916-120630

Skupina studentů již tradičně vyrazila na týdenní exkurzi do zahraničí. Letos se naším cílem stalo Skotsko. V úterý 11. září jsme se v pozdních večerních hodinách sešli před budovou školy, naložili jsme věci do autobusu, zamávali rodičům a vyrazili směrem Amsterdam.

Po krátkém úvodu paní průvodkyně se všichni uložili ke spánku. Než jsme se nadáli, dívali jsme se ve středu ráno z oken autobusu na větrné mlýny a specifické domečky hlavního města Nizozemska.

Součástí výletu byla také návštěva Amsterdamu a poté, co jsme našli parkování, jsme všichni rádi vystoupili z autobusu a vyrazili do centra. Jako první nás čekala projížďka lodí po kanálech, grachtech, pak jsme si mohli sami projít centrum města.

Odpoledne jsme přejeli autobusem do přístavu Ijmuiden a nalodili jsme se na trajekt. Čekala nás sedmnáctihodinová plavba přes Severní moře. Měli jsme šanci spát v kajutách, kromě toho jsme mohli navštívit kino, které se nacházelo v podpalubí, kavárny a restaurace, mohli jsme si poslechnout přednášku o velrybách a delfínech  a následně je pozorovat. Byl to rozhodně zážitek!

Ve čtvrtek po desáté hodině ranní britského času jsme se vylodili v přístavním městě Newcastle na severu Anglie. Setkali jsme se znovu s naším autobusem a začali naši výpravu na sever  k hranicím Skotska. 

Naší první zastávkou se stal Bamburgh Castle. Počasí nám při výšlapu k hradu přálo a interiéry byly zajímavé, ale spousta z nás se také těšila  na pláž. Tam ale britské počasí ukázalo svůj charakter a na modré obloze se náhle objevily mraky, začalo nepříjemně foukat a pršet. Naše výprava se urychleně vrátila do autobusu. Přejeli jsme hranice Skotska a měli jsme šanci vidět ještě Linlithgow Castle, kde se narodila Marie Stuartovna a slavnou technickou památku Falkirk Wheel. I přestože nejsme všichni technicky zaměření, vidět tento rotační lodní výtah v provozu bylo zajímavé! Večer jsme dorazili do městečka Alloa, kde si nás vyzvedly rodiny, a my se jeli vyspat po dvou nocích do postelí pevně stojících na zemi.

V pátek nás čekala návštěva královského hradu Stirling Castle. Počasí bylo skutečně krásné. Dále jsme se jeli podívat k jezeru Loch Katrine, kde na nás čekal sto let starý parník Sir Walter Scott. Po hodinové projížďce a množství  krásných výhledů jsme se poněkud promrzlí vrátili do autobusu. Na cestě zpět jsme se zastavili u hradu Doune, kteří mnozí z nás poznali ať už ze scén Monty Pythona, nebo seriálů Cizinka a Hra o trůny. V sobotu po snídani jsme se vydali na dlouhou cestu na sever. Naším cílem bylo jezero Loch Ness, ale už po cestě jsme často zastavovali kvůli nádherným výhledům na vřesoviště Rannoch Moor a typickou skotskou krajinu. Po cestě jsme měli šanci zahlédnout i nejvyšší horu Skotska - Ben Nevis - a spatřit další vodní dílo ve mestě Fort Williams - tedy soustavu zdymadel Neptune’s Staircase. Urquhart Castle stojící na břehu jezera Loch Ness pak nabídl bohatou historii a také - díky hezkému počasí - i mnoho příležitostí udělat krásné fotky.

Neděle pro nás znamenala výlet do hlavního města Skotska! Den jsme zahájili na královském hradě v Edinburghu, kde jsme si zblízka prohlédli korunovační klenoty skotských panovníků. Prošli jsme se po Royal Mile, hlavní třídě v centru Edinburgu, kde nás ale zastihl prudký a nepříjemný déšť. Šli jsme se schovat do skotské Národní galerie, kde byla možnost spatřit díla Moneta nebo Rembrandta. Když se počasí umoudřilo, přejeli jsme kousek za Edinburgh k Rosslynské kapli. Obdivovali jsme její bohatě zdobený interiér a  legendami opředenou historii. V pondělí jsme i s kufry naposledy opustili hostitelské rodiny. Začalo naše putování zpět domů, tedy směrem do Newcastlu k trajektu. Po cestě jsme se ale zastavili ve známém kovářství Gretna Green, které je nyní populárním místem pro svatby a také na Hadrianově valu. Měli jsme možnost prohlédnout si velmi zachovalou římskou vojenskou pevnost Housesteads z roku 122 n. l., která ve své době bránila hranice starověkého  římského impéria.

Z Anglie jsme znovu vypluli odpoledne a do Nizozemska připluli v úterý dopoledne. Tady jsme zahájili poslední fázi našeho putování, tedy přejezd zpět do České republiky. Definitivní konec naší exkurze přišel, když jsme se vrátili v úterý večer ke škole. Unavení jsme se rozloučili a rozešli ke svým domovům.

Děkujeme profesorkám a paní průvodkyni za skvělý výlet, na který budeme ještě dlouho vzpomínat!

Anna Ledahudcová (O8)