Vyhlásili jsme válku profesorovi!

11. 11. 2018 | Roman Jaroš

5wrl3j8f6f_____Válka profesora Klamma

Ve středu 7. listopadu se v divadle Minor konala „normální“ hodina literatury, až na to, že jsme jakožto publikum, představující ve hře studenty 4. ročníku střední školy, vyhlásili válku mlčením našemu profesorovi literatury. Stali jsme se součástí představení „Válka profesora Klamma“, v níž exceluje Oldřich Navrátil.

Proč válka? To stálo v dopise, který od nás dostal profesor Klamm. My, studenti, viníme našeho profesora ze sebevraždy spolužáka Lukáše studujícího o rok výše, který se kvůli neúspěšnému testu z literatury oběsil.

Celým představením se profesor Klamm postupně odhaluje. Zjišťujeme nejen to, že je stalker svých kolegů, ale vidíme i jeho postupné přiznávání vlastní viny na smrti Lukáše. Chvílemi profesora nesnášíte, chvílemi s ním ale soucítíte. Zdá se sice náročný a ke studentům přísný, ale přes to všechno spravedlivý. Když nám však později navrhuje, že při posledním testu všichni uspějeme, jeho pravá povaha se obnaží v plném světle.

Představení nás tak vtáhlo, až nás překvapil konec. Poté následovala ještě debata o perfektním kantoru a studentovi - máme se všichni nad čím zamýšlet a máme co vylepšovat, jak z řad studentstva, tak z řad kantorů.

Rozhodně tuto inscenaci hodnotím kladně, poněvadž mi otevřela oči, a myslím, že nejen mně.

Roman Jaroš, student C4B (bé jako borci)