Vánoce? V bezodrazové komoře, s naježenými chlupy, na stopě mionu :)

30. 12. 2018 | Mgr. Martina Voříšková

zvoqzyxq42_____5rkydde1ke-p1270680 (1)

Tak k nám zase po roce dorazily Vánoce, což pro nás, nadšené fyziky, samozřejmě znamená především tradiční návštěvu FEL ČVUT, tedy přesněji oblíbené akce Vánoce s fyzikou. Účast byla i letos hojná a věkově rozmanitá, delegaci tvořili jak naši zvídaví primáni, tak zkušení maturanti. Každý si určitě na akci našel to své a ani trochu nás nerozhodilo, že jsme ZASE v tombole nic nevyhráli :D

Dost planých řečí, nechme promluvit fotografie a některé z aktérů:

Jonáš Doleček (O7):
Hodně se mi líbila mlžná komora resp. to, že jsme měli štestí zahlédnout v ní stopu mionu. A to, jak nám profesor, který ji měl na starosti, vysvětlil, že kvůli nestabilitě a rychlosti mionu je jeho přítomnost v přízemí FELu důsledkem dilatace času. Protože kdyby nám utíkal čas stejně jako jemu, neměl by šanci tam doletět z horních vrstev atmosféry, kde vzniká.

Matyáš Garnol (O6):
Moc se mi líbila ta volnost na FELu. Pak samozřejmě Faradayova klec a bezodrazová komora.

Vendelín Tajčovský (C2B):
Byl jsem moc rád, že nás pustili do bezodrazové komory.

Marcel Opelka (C3A):
Nejvíce se mi líbil silnoproudový koncert ve Faradayově kleci.

Matěj Růžička (O1):
Zaujala mě bezodrazová komora, pak ty blesky (pozn. - laboratoř vysokých napětí), experimenty s tekutým dusíkem a páternoster :D

Petr Hink (O7):
Oceňuji přístup všech těch profesorů, jak se nabízeli a vstřícně odpovídali na našem dotazy. A samozřejmě jako zájemce o obor cením bezodrazovou komoru.

Matyáš Maňur (O7):
Mně se nejvíc líbila laboratoř vysokého napětí, kde se mi naježily chlupy, i když jsme stáli několik metrů od transformátoru.

Radek Jirásek (C3B):
I mě se to líbilo. Většina tu zazněla. Nejvíc se mi asi líbila bezodrazová komora, radon z balónku s thoriem v mlžné komoře, ale i další ukázky.