Adventní povídání mezi obrazy domova

2. 1. 2019 | Mgr. Hana Prošková

76etxvqtjk_____wmpd6xp4to-20181210-081232-resized (1)

V prosinci jsme byli pozváni na lektorský program do Rabasovy galerie na výstavu Kde domov můj -SČUG Hollar k stému výročí republiky. Zkratka SČUG označuje početný Spolek českých umělců grafiků, z nichž se k zastřešujícímu tématu výstavy Domov vyslovilo prostřednictvím svých grafik a kreseb až několik desítek tvůrců.

K pojmu Domov jsme se měli vyjádřit i my, návštěvníci, v úvodu programu. Uvědomili jsme si, že slovo silně promlouvá ke každému z nás - ať už v podobě nejintimnější záštity bezpečí a rodinné pospolitosti nebo v širším kontextu vlastenectví, vztahu k životnímu prostředí naší planety atd. Bohaté škále významů odpovídalo i pestré výtvarné zpracování námětu z rukou profesionálních výtvarníků, které studenti prostřednictvím jednoduché aktivity přiřazování dílčích charakteristik k obrazům hravě dešifrovali.

Aby si vyzkoušeli techniku příbuznou grafice (a jejímu základnímu principu otisku a sériovosti), mohli si holky a kluci „osahat“ dnes už historické artefakty psacích strojů. Výsledky jejich výtvarně-literární tvorby na téma Domov dokumentuje několik fotografií.

Za příjemné povídání a seznámení se s téměř „vyhynulou“ dovedností psaní na stroji patří dík Mgr. D. Blažkovi. Děkujeme.

H. Prošková