Excelentní biologové

8. 5. 2019 | Mgr. Romana Parkmanová

4miy1obz58_____biologie

Do jarního maratónu biologických soutěží vstoupili naši biologičtí nadšenci ve vynikající formě. Každý školní rok je jarní období pro biologii z hlediska soutěží nejnáročnější. Téměř každý týden se koná v našem okrese soutěž, ve které naši studenti předvedou a zúročí dovednosti a znalosti z biologie.

Hned v první jarní soutěži, která se konala 10. 4. 2019, jsme patřili k nejlepším. V Biologické olympiádě kat. D nás reprezentovali studenti Adam Bretšnajder (O2) a Tadeáš Peroutka (O1). Adam se umístil na 1. místě a Tadeáš na 2. místě. Oba tedy postupují do krajského kola.

  

Na tento úspěch jsme navázali v další soutěži, která probíhala 24. 4. 2019 v Botanické zahradě v Rakovníku. V tradiční Ekologické soutěži, která se každoročně koná pod záštitou DDM Rakovník, jsme ve třech kategoriích získali jedno zlato, dvě stříbrná a dvě bronzová místa. Soutěž probíhala ve dvojicích a tentokrát se o úspěch postarali Julia Bradáčová (O2), Anežka Hejdová (O2), Tereza Pivoňková (O2), Tereza Ullrichová (O2), Klára Voříšková (O4), Bára Polcarová (O4), Dita Pochmanová (O4), Jonáš Fischer (O4), Nicole Jarošová (O3), Nela Dyršmídová (O3), Jarek Požár (O6) a Eliška Hendrychová (O5).

 

Následující den jsme se vydali změřit své síly do křivoklátských lesů. Zde probíhala soutěž Křivoklátská sovička, jejímž pořadatelem je Informační a vzdělávací středisko LČR Křivoklát. V obrovské konkurenci nás reprezentovali tři týmy a opět naši studenti prokázali své schopnosti. Tým ve složení Klára Voříšková (O4), Bára Polcarová (O4), Dita Pochmanová (O4) a Jonáš Fischer (O4) získal zlato a tým ve složení Nicole Jarošová (O3), Nela Dyršmídová (O3), Martin Kaftan (O1) a Dominik Bidrman (O1) obsadil 2. místo. Třetí tým, který byl složený z našich primánů Aneta Matoušková (O1), Ondřej Berti (O1), Julie Fischerová (O1) a Tadeáš Peroutka (O1) a v dané kategorii byl nejmladším týmem, obsadil krásné desáté místo. Od třetího místa je dělilo pouze šest bodů. Vzhledem k počtu soutěžních týmů je i desáté místo opravdovým úspěchem. Primáni nám ukázali, že do budoucích let jsou naší obrovskou nadějí.

Zatím nejnovějším úspěchem je 3. místo Dity Pochmanové (O4) v soutěži Mladý zahrádkář, která se konala 7. 5. 2019. Máte pocit, že už to stačí? Kdepak. Za deset dní se opět vydají naši studenti do boje, aby změřili své síly v Jarní botanické soutěži. Pojďme jim tedy držet palce.