Naši studenti zkonstruovali ve volném čase 3D tiskárnu

9. 2. 2020 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

ap1lbl7a03_____7dfgkw7vfn-200130-1

Už jen malý kousek, a naše škola bude mít druhou 3D tiskárnu. Tentokrát ovšem nepůjde o tiskárnu koupenou, ale o tiskárnu, kterou vytvořili naši studenti. Nechme dále vyprávět Jirku Zelenku (C4A), iniciátora celé akce:

V druhém pololetí minulého roku mne napadlo, že by bylo fajn, kdyby měla naše škola 3D tiskárnu. Postavit vlastní kvalitní tiskárnu, která by stála zlomek ceny tiskárny kupované, byla výzva! Rozhodl jsem se tedy vytvořit skupinu nadšenců se zájmem o elektrotechniku, která by dokázala nápad zrealizovat. Do týmu se ke mně přidali: Matyáš Maňur (O8), Radek Jirásek (C4B), Petr Hink (O8) a Marcel Opelka (C4A).

Po zdlouhavé úvodní fázi, kdy jsme museli čekat třeba dva měsíce, než nám přijdou díly od výrobce, jsme zhruba od května začali skutečně pracovat na tiskárně. Odpíchli jsme se od konceptu klasických 3D tiskáren vycházejících z CNC strojů. Spoustu věcí jsme si modifikovali tak, abychom mohli použít součástky od různých výrobců s nízkou cenou a zároveň dobrými parametry.

Vzhledem k tomu, že všichni v našem týmu mají i jiné aktivity, jsme tiskárnu po stránce konstrukční sestavili až v uplynulých dnech. Zbývá nám už jen pár nedodělků a softwarové vyladění. Během stavby škola pořídila již zmíněnou průmyslově vyrobenou tiskárnu od značky Ender, takže ta naše bude již druhá v pořadí.

Neposledně musíme poděkovat SRPDŠ při GZWR, protože nám pomohlo s financováním samotné konstrukce tiskárny včetně elektrotechnických dílů, které vyšly zhruba na 2000,-Kč.