Projektový den k Evropskému dni jazyků

30. 9. 2022 | Mgr. Olga Beulakkerová

V pondělí 26. září 2022 oslavili žáci i učitelé našeho gymnázia Evropský den jazyků projektovým dnem plným hudby a zpěvu.

V dopoledních hodinách jsme se postupně po jazykových skupinách scházeli v tělocvičně a nacvičovali zpěv evropské hymny. Na hudební nástroje hráli žáci napříč z různých tříd.

yuio3fnrep_____P1460019

Notový materiál pro jednotlivé nástroje a celou hudební kompozici připravila Aneta Matoušková, žákyně kvinty. Pod vedením mgr. Elznicové a mgr. Prachařové, učitelek hudební výchovy, nás všechny dojímal tento báječný orchestr tóny závěrečné věty Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena. Všichni žáci se naučili textové verze hymny v těch jazycích, které na gymnáziu vyučujeme. Po sladění zpěvu a hudby jsme vyšli před kostel sv. Bartoloměje, abychom na chvíli oživili veřejný prostor a uspořádali jsme flashmob.

Celý průběh projektového dne filmovali pan kolega Lukáš Gayer, pan Jan Říha, správce IT a žák tercie Matouš Kopřiva, který poté filmový materiál zpracoval, upravil a připravil ucelenou videonahrávku.




Na organizaci celého projektového dne se podíleli všichni žáci naší školy a to jak hudbou, tak i zpěvem, učitelé jazyků, kteří vybrali a připravili jazykové verze evropské hymny a třídní učitelé, kteří pomáhali s organizací. Fotodokumentaci celé akce zajišťovala paní kolegyně mgr. Martina Voříšková. Skvělé fotky byly již publikovány na facebookové stránce školy a jsou k dispozici ve fotoalbu na školním webu.

Evropská hymna, Schillerova Óda na radost zhudebněná Beethovenem, zazněla tedy v šesti jazycích, v němčině, angličtině, francouzštině, španělštině, latině a na závěr také česky.

Projektovým dnem jsme tak příjemně a důstojně oslavili Evropský den jazyků v roce předsednictví České republiky v Radě Evropy.

Velký respekt a poděkování všem.