Ohlédnutí za oslavami III. aneb Stará dáma mladýma očima

2. 10. 2013 | Mgr. Ludmila Karolová

gh4adwt9j2_____pds4bsd8qh-gzw-old_600_600_SHRINK_ONLY__85_jpg_

Je důležité si připomínat výročí a slavit je180 let GZW

Odpověď je asi samozřejmá a kladná. Vždyť kdy bychom se sešli, kdy bychom si popovídali a byli spolu? Možná se sejdeme o Vánocích nebo Velikonocích, ale co si k tomu můžeme říct? Na oslavách Gymnázia Zikmunda Wintra jsme si vyprávěli, co jsme na této škole prožili. (Macáková Markéta)

Podle mne je to důležité, protože si mohou třeba naši prarodiče připomenout a v duchu si říct: Tady jsem studoval.  Taky je to výročí důležité třeba proto, aby si dnešní studenti prohlédli kroniky této školy. (Jiráň Adam)

Bez oslavy výročí by vlastně slovo výročí neexistovalo. (Vondříček Tomáš)

Škola dokazuje kvalitu hlavně tím, jaké má učitele, co se studenti naučí, jak se ve škole cítí. A naše škola tyto kvality má, protože i po 180 letech zde chce studovat mnoho studentů. (Benda Martin)

Já beru tuto školu za lepší, než tu, na kterou jsem chodil. Zatím mi přijde, že věci, které se učím, hned nezapomenu, protože mi na tom více záleží a učitelé tomu velmi napomáhají. (Palivec Tomáš)

Většina lidí má ráda nové věci, neozkoušené, ale pak se občas radši vrátí zpátky. Nové věci jsou fajn, ale staré taky, protože v ně máme důvěru. Samozřejmě, že si nemyslím, že je naše škola stará, lépe řečeno má stoosmdesátiletou tradici. (Bašová Kateřina)

180 let je hodně dlouhá doba! Podle mě, čím starší škola je, tím víc toho zažila a o to víc má zkušeností. (Šimek Petr)

Je zajímavé, když porovnáte naši školu s novou. GZWR je velmi zajímavá a mohutná budova. Má velmi tlusté zdi a klenuté stropy. (Maňur Matyáš)

Kde byste chtěli studovat? Raději na nově postavené škole nebo na časem prověřené škole? Odpověď je jasná, stará dobrá škola našich zesnulých pradědečků vyhrála. Ne každá škola přežije 180 let. (Mikušík Šimon)

Když je škola už 180 let stará, měla by být dobrá, když ji za tu dobu nezavřeli nebo nezrušili. (Hubáček Štěpán)

Možná lepší budoucnost a možná to nic neznamená. Dává mi to šanci vystudovat a získat dobré zaměstnání. Je pro mě důležité, že tu studuji, nemám však sebemenší důvod se povyšovat nad ostatní. Třeba jsem tu jen díky štěstí a třeba to byly mé dovednosti, které mě sem dostaly. (Srpová Tereza)

Pro mě osobně je velmi důležité studovat na této škole. Je to střípek z mnoha jiných, které jsou náplní mého života. Moc mi na této škole záleží. (Hejlová Natálie)

Velkou čest, protože dříve jsem studovala v Plzni, kde někteří učitelé byli škodolibí. Spolužáci jeden druhého využívali. Ale tady je to jiné. Mám úžasné spolužáky, spravedlivé učitele a moderní školu. (Tran Mai Anh)

Třeba z vlastní zkušenosti vím, že na základní škole se k nám učitelé chovali jako ke studentům, kteří mají odpor ke studiu, což není úplně pravda… Zde se k nám však chovají jako k lidem, kteří mají hlad“ po učení. Čili myslím si, že stará“  škola je v mnoha ohledech lepší... (Hink Petr)

Na GZW jsem přišla hlavně kvůli tomu, abych poznala sama sebe, líp se rozhodla, co vlastně chci dělat v dospělosti. Tady zjistím, co mi jde a co mě baví. (Žigová Nela)

Co bych dodal k tomu, na jaké povolání se zde připravuji? Popravdě nevím. Stále nemám přesnou představu o tom, čím bych chtěl být a kdo mi pak navíc zaručí, že se tím stanu? Proto jsem se rozhodl pro studium tady. Je to přece všeobecné gymnázium! (Doleček Jonáš)

To nemůžu jen tak říct. Mám rád biologii, matematiku, fyziku, dějepis a další předměty. Možná strojírenská fakulta nebo biologická škola. Ale jedno je jisté, mířím vysoko. Dnešní svět je takový, že kdo nemá vzdělání, nemá dobrou práci. A já bych chtěl mít dost peněz na koníčky, na domov a na všechno potřebné. (Dohnal Boris)

 Na dotazy odpovídali studenti a studentky sekundy (O2)