Zlatý Matouš Kopřiva

22. 4. 2023 | Mgr. Hana Prachařová

Zatímco zahrádkáři a zemědělci teprve sejí, Matouš Kopřiva už sklízí plody své pilné práce. Ve čtvrtek 20. 4. 2023 jsme se při vyhlášení výsledků literární soutěže Čapkoviny 2023 dozvěděli radostnou novinu, že i v letošním ročníku se mu humoristickou povídkou z rodinného prostředí povedlo obhájit 1. místo.

2gn3zzg9hv_____IMG_20230420_142333

Předávání 10. jubilejního ročníku Čapkovin probíhalo ve velkém sále Ústřední knihovny v Praze, kde se konalo i prvních 8 ročníků Magnesia litera, jak při svém úvodním slovu řekl spoluzakladatel této ceny a literární kritik Pavel Mandys. 

Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 745 prací od žáků z celé republiky a tématem byl Čapkův citát: Kdybych tolik nepospíchal, tak bych to stihl.

V porotě pro druhý ročník ZŠ a mladší gymnázia letos byli: předseda MgA. Lukáš Vydra, MgA. Jana Kloudová  a spisovatelka, dramatička a scénáristka a držitelka 2 cen Magnesia litera (za Myši patří do nebe a Nazí) Iva Procházková. Matoušovi se jako jedinému v celé historii soutěže podařilo vyhrát dvakrát po sobě.

Upřímně gratulujeme! Do dalších literárních soutěží přejeme hodně inspirace a rodičům děkujeme, že ho v literární činnosti podporují.