Třídy O8 a C4A na návštěvě v Žatci

24. 10. 2013 | Martin Holeček

186ie4tg6z_____Žatec,_Chmelový_orloj_(01)

Ve čtvrtek 17. 10. 2013 poctilo naše gymnázium, konkrétně třídy 08 a C4A, návštěvou město Žatec, chmelem obalené srdce České republiky. Náš autobus vyrazil onoho pošmourného až sychravého rána od budovy školy v 7:45 h, aby za necelou hodinu mohl zastavit před majestátní kovovou bránou Chmelařského muzea v Žatci, které je součástí rozsáhlého komplexu Chrámu chmele a piva zbudovaného nedávno za podpory Evropské Unie. Postmodernisticky vyhlížející budova a nepříznivé počasí v nás zpočátku vyvolávaly obavy, avšak po uvedení do muzea a zhlédnutí krátkého úvodního videa jsme byli těchto obav zbaveni. Oběma třídám byl přidělen průvodce, naše skupiny se rozdělily a následovala prohlídka muzea. Výklad průvodců byl velmi obsáhlý a neopomněl zmínit sebemenší maličkost ohledně chmelařského průmyslu od drátkování, zavádění chmele až po jeho export a zpracování. Desítky exponátů souvisejících s dějinami chmelařství v Čechách dokonale ilustrovaly průvodní řeč. Snad nebylo závažným prohřeškem proti bontonu, že se někteří z nás pro zahřátí v chladné budově občerstvili svačinami rozbalenými z aluminiového pozlátka. Také se vsadím, že třída 08 si bude dobře pamatovat jméno Karla Osvalda, jednoho z nejvýznamnějších chmelařů z Žatecké oblasti, jelikož v naší třídě má onen slavný biolog svého jmenovce (jedná se však jen o shodu jmen, náš spolužák s chmelem pramálo souvisí). Prohlídka tedy byla příjemnou a velmi poučnou, zakončena byla tímto zábavným tónem.

Po prohlídce muzea se obě třídy semknuty v těsné linii vydaly skrz střed města Žatce směrem k žateckému pivovaru, dalšímu cíli naší exkurze. Asi po deseti minutách chůze jsme se ocitli před branou rustikálně vyhlížející budovy Pivovaru Žatec, kde jsme se opět rozdělili na dvě skupiny podle tříd. Jako první šla na prohlídku pivovaru naše skupina, třída O8, což se později ukázalo jako obrovské štěstí. Náš průvodce, pracovník v Žateckém pivovaru, totiž pojal výklad o výrobě piva a historii pivovaru dosti svérázně. Naprosto suverénně vedl výklad zvláštním žateckým dialektem, jenž ještě obohacoval hovorovými slovy ze své branže. Strohost a elegance, s jakou nám průvodce vysvětlil výrobu piva, vyvolávala nejednou salvy smíchu v našich řadách. Jeden ze studentů si mohl vyzkoušet dokonce i, nyní budu citovat, „céóčkové kóma“, neboli mu bylo umožněno se nahnout do obrovského tanku, v němž kvasí pivo, a dostat se tak do zóny vysoké koncentrace oxidu uhličitého, který při kvašení vzniká. Právě svérázný výklad obohacený drobnou degustací žateckého piva způsobil, že všem z naší skupiny se výroba piva vryla nesmazatelně do hlavy.

Ve chvíli, kdy jsme opustili všichni společně pivovar, nikdo ani nepomyslel na to, že bylo špatné a chladné počasí, ale všichni jsme odcházeli v dobré náladě a doslova napěchováni informacemi o celkové genezi našeho českého tekutého chleba, piva. Domnívám se, že tato exkurze zůstane ještě dlouho v paměti nás všech.

Martin Holeček O8