Šakalí léta – tak trošku i o nás (pidirozhovor s Alenou Mutinskou)

23. 11. 2013 | Mgr. Jana Suková

jenky497wq_____3xuzgm3j2p-2gen42_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_

Jak se zrodil nápad hrát právě Šakalí léta?

Je nutné poděkovat Janu Šotkovskému, dramaturgovi Městského divadla Brno, který mi poslal text s tím, že inscenaci určitě obsadíme. Text jsem si přečetla, moc se mi líbil. No, a když vás něco nadchne, tak není daleko od nápadu k realizaci.


Jak se dávalo dohromady herecké obsazení?

O něm jsem měla docela jasnou představu, ale během zkoušek nastala   tvrdá realita, takže oproti původnímu obsazení došlo u hlavních postav k osmi přeobsazením. Dnes musím říct, že ku prospěchu věci.


Některé herecké výkony byly vynikající. Je těžké motivovat začínající herce? 

Některé? Všechny byly vynikající, od té nejmenší po tu největší roli. S motivací herců je to tak - aby byl herec na jevišti přirozený, je nutné vymyslet logické zaměstnání – akci, která vychází z dané textové situace. A pak už jen zkoušet, zkoušet a zase zkoušet ;-).


Kdo z herců byl pro Tebe příjemným překvapením?

Překvapení se nekonalo, věděla jsem už během zkoušek, že budou dobří. Můj obdiv si zaslouží Diana Hrčková, která naskočila do rozjetého vlaku za Petru Jiráskovou v srpnu 2013.


Na závěr otázka do vlastních řad. Mezi herci je mnoho studentů GZWR. Jaká byla docházka na zkoušky a jak jste řešili pozdní příchody?

Mám je ráda, a tak jim sem tam něco prominu, ale vědí, že nad každým visí Damoklův meč ;-))). 

 
Za Divadelní spolek Tyl Rakovník - Alena Mutinská, ptala se Mgr. Jana Suková. Fotografie laskavě poskytl Ing. Jan Švácha.


Více o představení:
Pražský deník: Šakalí léta zahráli po svém...
YouTube: Sestřih generálky a listopadových premiér