Goethe macht Spaß!

6. 12. 2015 | Veronika Holečková

k2exe0bslu_____cfn4eutc7j-p1100882

Během víkendu od 27. do 29. listopadu proběhlo pokračování projektu Stadt Wiki ve spolupráci s Goethe Institutem a pod vedením paní profesorky Beulakkerové. Naše gymnázium na tomto projektu zastupovalo několik studentů: Jaroslav Froněk (C4), Nikola Šimková (O8), Zuzana Gutvaldová (O6), Kateřina Grundmanová (O6) a já – Veronika Holečková (O7).

Po příjezdu v páteční večer jsme byli ubytováni v příjemném hotelu Merlin a následně jsme zamířili do Goethe Institutu, kde pro nás byl připraven program. (Tímto patří velké díky paní Břečkové, která se o nás celou dobu tak hezky starala a zároveň celou akci zorganizovala.)

Po příjemné večeři jsme byli rozděleni do dvojic, kde jsme se seznámili s našimi novými maďarskými a slovenskými přáteli. Ten večer jsme je všechny ještě vzali na malý exkurz po Praze, po kterém tak toužili. Byli předvánoční Prahou opravdu okouzleni a upřímně řečeno, byla krásná. Praha plná krásných světélek a vánočních výzdob je zkrátka okouzlující.

Následující dopoledne jsme se podle našeho rozpisu rozprchli po Praze a zjišťovali informace o památce, kterou jsme si předchozího večera zvolili. I přesto jsme si však neodpustili navštívit i jiná místa. Například naše malá skupinka navštívila nejprve Karlův most, přes Malou Stranu přímo do impozantního kostela sv. Mikuláše. Následovala rychlá prohlídka Pražského hradu a velké množství pouličních umělců. Naší poslední zastávkou se pak stál úchvatný Tančící dům. Po očku jsme zahlédli výstavu Káji Saudka a zastavili jsme se v kavárničce, která je úplně v nejvyšším patře Tančícího domu. Neopomněli jsme ani výhled z nejvyššího patra, který byl… no zkrátka okouzlující. (Z osobní zkušenosti musím říct, že Tančící dům byste rozhodně měli zařadit mezi povinné památky, které je třeba navštívit.)

Po společném obědě jsme zamířili do školy, kde si pro nás náš německý „učitel“ Denis (jemuž také patří velké díky, za celý víkend, který jsme s ním mohli strávit) připravil prezentaci týkající se projevu na veřejnosti. Znovu jsme byli rozděleni do skupin a strávili jsme společně zábavné odpoledne, kdy jsme v plynulé němčině (ve snaze mluvit plynule německy) vyprávěli o hlavních městech našich zemí. (… jen připomínám, celý program probíhal v německém jazyce.)

Povečeřeli jsme v krásné francouzské restauraci a na večer pro nás byl připraven speciální program, kdy jsme se toulali po oblastech Prahy a od jedné velmi milé průvodkyně jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, které jsme například nevěděli ani my Češi. Zkrátka to byl velmi příjemný večer, který nás všechny absolutně vyčerpal.

Dalšího rána jsme si mírně přivstali, sbalili si saky paky a po snídani jsme vyrazili do školy, kde jsme se věnovali projektu. Vytvářeli jsme články v němčině právě o té památce, kterou jsme si vybrali. Pauza nastala až na obědě, kdy jsme navštívili tradiční českou restauraci.

Po příchodu zpět do školy jsme doladili poslední nesrovnalosti a šli jsme prezentovat. Prezentací jsme úspěšně završili celý program Stadt Wiki a spokojeně jsme po vyčerpávajícím a velmi příjemném víkendu odjeli domů. Víkend byl plný nových zkušeností a zážitků, předpokládám, že pro všechny z nás. Závěrem lze říct snad jen, že Bildung macht Schule und Goethe macht Spaß. Danke schön!

Veronika Holečková, O7